Den grønne trepart i Næstved og Slagelse Kommune

  • Grøn trepart
  • Slagelse Kommune
  • Næstved Kommune

Aftalen om den grønne trepart blev indgået i juni 2024 mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Fø­de­va­re­for­bun­det NNF, Danmarks Na­tur­fred­nings­for­e­ning, Dansk Metal, Dansk Industri og KL, og blev endeligt vedtaget i Folketinget i november samme år. Aftalen har til formål at skabe mere natur og diversitet, genoprette livet i danske fjorde, søer og vandløb og sænke CO₂-udledningen i landbruget. Nu er det op til landets 98 kommuner at omsætte visionerne til lokal handling. EDC Landbrug Poul Erik Bech har derfor taget en snak med borgmester Knud Vincents (V) fra Slagelse Kommune og byrådsmedlem Cathrine Riegels Gudbergsen (V) fra Næstved Kommune om, hvordan de konkret arbejder med aftalen i deres respektive kommuner.

Slagelse Kommune - Borgmester Knud Vincents (V)

Knud Vincents (V) borgmester i Slagelse Kommune

  1. Hvad er jeres planer i kommunen for salg af landbrugsjord?
    ”Aktuelt er der ikke planer, men på sigt kan kommunen vælge at udlægge jord til bolig- eller erhvervsområde eller jordbytte.”
  2. Hvad er planerne i kommunen for udtagelse af landbrugsjord?
    ”Der arbejdes løbende på flere indsatser i den sammenhæng. Vi er netop ved at afslutte det store arbejde omkring sprøjtefri arealer i de boringsnære be­skyt­tel­ses­om­rå­der (BNBO). Her er der indgået i alt 67 frivillige aftaler med lodsejere om at omlægge disse arealer. Det svarer til at 84% har valgt at indgå frivillige aftaler. Derudover arbejdes der med en række konkrete projekter i medfør af vandplanerne og naturplanerne. Endelig arbejdes der i samarbejde med Naturfonden på at omlægge et stort område omkring Kruusesminde til natur, ligesom der også arbejdes videre med Nord­s­ko­vspro­jek­tet, der kører under den såkaldte MUFJO-ordning (Mul­ti­funk­tio­nel jordfordeling).”
  3. Hvor langt er I med arbejdet med den grønne trepart – er I fx specifikt begyndt at se på, hvilke arealer der skal udtages?
    ”Arbejdet med den grønne trepart er netop startet op i de lokale treparter, hvor vi indgår i samarbejdet med de øvrige kommuner omkring ho­ved­vando­plan­det Små­lands­far­van­det. I de kommende måneder vil der i dialog med lodsejerne blive foreslået og skitseret potentielle projektområder indenfor vores kommune. Der er afholdt det første møde i den lokale trepart, og der er ikke på nuværende tidspunkt skitseret konkrete projekter ind.”
  4. Ved I på nuværende tidspunkt, hvilke grønne initiativer I vil satse på om det er solceller, vindmøller, skov, vådområder, are­a­lom­læg­nin­ger etc.?
    ”Der er i den grønne trepart afsat rammerne for arbejdet på et overordnet niveau. Dvs., at vi i grove træk ved, hvor stort indsatsbehovet er i ho­ved­vando­plan­de og delvandoplande. Der er ikke taget stilling til de enkelte virkemidler endnu.”
  5. Andet relevant at nævne i denne sammenhæng?
    ”Slagelse Kommune har på eget initiativ valgt at nedsætte en lokal følgegruppe med repræsentanter fra landbruget og Danmarks Na­tur­fred­nings­for­e­ning. Der er herigennem taget initiativ til, at vi afholder et stort åbent lodsejermøde d. 26. marts, hvor vi ønsker at give lodsejerne indblik i processen og invitere til dialog om de projekter, der skal indskrives i om­læg­nings­pla­nen for Slagelse Kommunes vedkommende.”

Næstved Kommune - Byrådsmedlem Cathrine Riegels Gudbergsen (V)

  1. Hvad er jeres planer i kommunen for salg af landbrugsjord?
    ” Lige nu har vi ingen aktuelle planer for vores egne arealer. Det er noget, vi skal arbejde videre med i den kommende proces i løbet af året, hvor vi på nuværende tidspunkt kun har afholdt første indledende møde. Vi har nogle arealer, som egentligt er tiltænkt til byudvikling. Men med den nye treparts-opgave, så kan det da godt ende med, at hvis vi har nogle restarealer på vores by­ud­vik­lings­pro­jek­ter, at de kan komme i spil, men det er for tidligt at sige noget om på nuværende tidspunkt.”    
  2. Hvad er planerne i kommunen for udtagelse af landbrugsjord?
    ”Vi kommer til at have flere planer og vil med tættekam gennemgå, hvilke områder, der kan komme i spil og om det giver mening med vådområder, plante skov, fokus på biodiversitet og nedbringelse af kvælstof etc. Vi har allerede et spændende, sammenhængende projekt, som skal vise det gode eksempel i kommunen. Det er et stort naturområde kaldet, Karrebæk Søeng, som er på knap 80 ha., heraf er ca. 20 ha skov, hvor der allerede arbejdes med mange af disse parametre.” 
  3. Hvor langt er I med arbejdet med den grønne trepart – er I fx specifikt begyndt at se på, hvilke arealer der skal udtages?
    ”Både ja og nej. Den overordnede grønne trepartsgruppe er så småt ved at se på prioriteringer og retningslinjer for, hvordan vi skal gå til opgaven. Men allerede kommunalt er vi ved at skabe dialog og invitere til kaffemøder, så vi kan se på, hvilke områder, som kan komme i spil i forhold til lavbundsjord, vådområder og mi­ni­rens­nings­an­læg. Det er jo fri­vil­lig­heds­vej­en, så det gælder om at skabe en god dialog med de involverede parter.”
  4. Ved I på nuværende tidspunkt, hvilke grønne initiativer I vil satse på om det er solceller, vindmøller, skov, vådområder, are­a­lom­læg­nin­ger etc.?
    ”Nej vi er ikke kommet til det punkt, hvor vi er begyndt at se specifikt på de enkelte virkemidler. Men det er noget, vi skal arbejde på resten af året – for ved årets udgang, skal vi have en plan klar for de grønne tiltag. Vi skal have planen klar, men det kræver en hel del planlægning og godkendelser for at få gennemført tingene, men det er et spændende arbejde, som vi ser frem imod at gennemføre
  5. Andet relevant at nævne i denne sammenhæng?
    ”Næstved Kommune har masser af vild natur, som kommunen løbende plejer, drifter og beskytter. Fx har vi 311 km of­fent­lig­vand­løb. Desuden har vi allerede et Naturråd, der har eksisteret siden 2007 og rådgiver kommunen om friluftsliv, vandmiljø og na­tur­for­valt­ning. Rådet består af repræsentanter fra organisationer inden for natur, vandmiljø og frilftsliv og da vi allerede har dette initiativ i kommunen, så giver det god mening, at denne gruppe også involveres i arbejdet med den grønne trepart.”