Fortsat god efterspørgsel på landbrugsejendomme og status på landbrugsprodukter
- Landbrugsejendomme
- Landbrug
Nye markedstal for landbrugsejendomme viser, at der fortsat er en fin efterspørgsel på landbrugsejendomme trods fald i salgsvolumen. Samme markedstal viser også en markant vækst i priserne på byg, hvede, mælk, oksekød og raps.
Udviklingen i salget af landbrugsejendomme har generelt været stigende frem til 2021, dog tyder data fra 2022 på et midlertidigt fald i salgsvolumen. Fjerde kvartal 2022 forventes ikke at overgå sidste års samlede salgsvolumen baseret på indledende estimater. Helt præcist er antallet af solgte landbrugsejendomme i de første tre kvartaler af 2021 i forhold til samme kvartaler i 2022 faldet med 16,77%. Faldet kan tilskrives den nuværende økonomiske situation, hvor stigende renter og inflation har bragt køberne i stilstand, hvilket har ført til et fald i salget.
Inflationsraterne er dog faldende og forventes gradvist at bidrage til at genoprette salget og omsætningen af landbrugsejendomme. Det er vigtigt at bemærke, at CO2-afgiften sandsynligvis vil få en indvirkning på salget. I det hele taget giver den politiske usikkerhed om evt. at implementere en CO2-afgift i dansk landbrug en markant usikkerhed i hele erhvervet, da det er svært at forudse, hvor stor negativ påvirkning en klimaafgift vil have på landbrugets indtjening.
Mindre landbrugsejendomme mellem 5-30 hektar oplever fortsat høj efterspørgsel. Tendensen skyldes i høj grad flere faktorer, herunder opkøb til at udvide det professionelle landbrug. Derudover er der en stigning i antallet af personer, der søger mindre landbrugsejendomme til boligbrug. Trenden startede under Coronapandemien, hvor flere mennesker fandt interesse i de små landbrug (læs mere om denne tendens side 18-19).
Mens landets økonomiske situation midlertidigt har påvirket salget af landbrugsejendomme, er der indikationer på, at tendensen vil vende i den nærmeste fremtid. Den store efterspørgsel efter mindre landbrugsejendomme er fortsat positiv, og det bliver interessant at se, hvordan CO2-afgiften vil påvirke markedet i den kommende tid.
Kilde: Danmarks Statistik
Status på landbrugsprodukter
Udviklingen i salgspriserne for en række landbrugsprodukter har været konsekvent høj, og der er især observeret en markant vækst i priserne på byg, hvede, mælk, oksekød og raps. Svinekød, som har stabiliseret sig, har dog ikke oplevet samme markante vækst som de andre produkter. Prisstigningerne skyldes en mindre global høst kombineret med den igangværende konflikt i Ukraine, som har reduceret udbuddet markant og ført til højere priser. Aktuelt er der betydelige priskorrektioner i nedadgående retning på især korn og mælk. Salg af smågrise bl.a. til eksport sker til høje og stigende priser og giver aktuelt et godt bytteforhold for smågriseproducenterne. Den danske notering på svinekød (slagtesvin) hos Danish Crown er fortsat lav – og halter alvorligt efter svinekødsnoteringrene i flere andre europæiske lande.
Landbrugsprodukter har også været en af de primære drivkræfter bag inflationen, hvilket har presset inflationen i opadgående retning. Det er også vigtigt at analysere de underliggende faktorer, der bidrager til mangel på global landbrugsproduktion, såsom klimaændringer, jordforringelse og vandknaphed. Derudover kan de geopolitiske spændinger og handelskonflikter have yderligere indflydelse på udbuddet af og priserne på landbrugsprodukter.
Afslutningsvis er den vedvarende stigning i landbrugspriserne et komplekst spørgsmål, som kræver en grundig undersøgelse af de forskellige indbyrdes forbundne faktorer. Regeringer såvel som private skal arbejde sammen for at løse disse udfordringer og sikre et bæredygtigt og stabilt udbud af landbrugsprodukter for at imødekomme den voksende globale efterspørgsel.
Kilde: Danmarks Statistik