Fortsat optimisme trods markant stigning i renteniveau

  • Rente
  • Landbrug

I 2022 har vi observeret en markant stigning i renteniveauet, som nåede et niveau sam­men­lig­ne­ligt med året 2011. Stigningen i de lange renter kan tilskrives en kombination af den øgede økonomiske aktivitet efter genåbningen af de fleste økonomier, globale lo­gi­stikpro­ble­mer og stigende energipriser.

Pt. kan ren­te­ud­vik­lin­gen skabe store bekymringer for det danske landbrug, hvilket forventes at ramme de landmænd med variable forrentede realkreditlån. Ifølge IFRO er 86% af den samlede gæld i landbruget med variabel rente, og disse landmænd må formentlig se deres indtjening tage et markant dyk. Helt konkret forventes landbrugets renteudgifter at udgøre 11,3 mia. kr. i 2023, hvilket er en stigning på 135,42% fra 2022. Sårbarheden bevidner til, at landbruget stadig har en relativ stor gæld, og helt generelt er erhvervet afhængig af lave renter for at opleve over­skud­stil­stan­de. Ifølge IFRO vil renteniveauet betyde, at den samlede indtjening falder fra 13,2 mia. kr. i 2022 til 1,9 mia. kr. i 2023, hvilket er et fald på hele -85,61%.

Det er værd at nævne, at de store ver­den­s­oms­pæn­den­de nedlukninger, høje fragtrater og forsinkede leverancer har skabt flaskehalse på mange markeder, hvilket har ført til prisstigninger. Spørgsmålet er, om vi kan forvente en tilsvarende hurtig nedgang i renteniveauet til 1%, som den steg til 5%. Indtil videre ser det ud til, at de lange renter er på vej nedad, og senere også formentlig de korte renter.

Renter

Kilde: Finans Danmark

Fortsat optimisme
Økonomien i 2023 ser generelt ud til at blive presset, men der er alligevel grund til at holde fast i optimismen i landbruget. Ind­tje­nings­for­hol­de­ne er generelt forbedret, hvilket opruster sektoren mod kommende ren­testig­nin­ger. Det forventes dog, at ren­te­ni­veau­er­ne ikke forbliver høje i en længere periode, og at priserne på en række pro­duk­tions­fak­to­rer normaliseres som følge af fald i af­reg­nings­pri­ser på bl.a. korn og mælk. Den politiske usikkerhed forventes ligeledes at følge landbruget ind i 2023, hvor evt. kli­ma­re­gu­le­rin­ger kan ryste erhvervet.

Vil du vide mere om land­brugs­mar­ke­det? Læs seneste udgave af LandbrugFokus nu!

Klik her

Landbrugsmægler med nationalt netværk

Vi er en specialiseret land­brugs­af­de­ling, og en del af Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed. Ud over land­brugs­af­de­ling, får du et landsdækkende netværk af 19 erhvervscentre og over 80 boligbutikker, til at sælge dit landbrug.

Frank Poll

Landbrugschef, forstkandidat, ejendomsmægler, MDE, Sjælland & øerne

fpo@edc.dk22 14 65 28EDC Landbrug Poul Erik Bech

EDC Landbrug Poul Erik Bech

Østergade 2, 4700 Næstved

199@edc.dk58 58 77 09

Grøn trepart: Naturstyrelsen køber 3 land­brugs­e­jen­dom­me i Gørlev til 46,25 mio. kr.

Naturstyrelsen har knap 2,5 mia. kr. til at udtage 18.500 ha lavbundsjord for at mindske landbrugets klimaaftryk. Et af værktøjerne er at købe dyrkbar jord som kompensation til landmænd i den frivillige ud­tag­nings­ord­ning. EDC Landbrug Poul Erik Bech har formidlet salget af 210 ha i Gørlev til Naturstyrelsen, som indtil videre er deres største køb øst for Storebælt.

  • Grøn trepart
  • EDC Landbrug Poul Erik Bech
Læs artikel

EDC Landbrug Poul Erik Bech udvider og ansætter ny land­brugs­pro­fil i Jylland

Efter 5½ år som land­brugs­mæg­le­re på Sjælland og øerne slog EDC Landbrug Poul Erik Bech dørene op i Sønderjylland 1. oktober 2024. Land­brugs­cen­te­ret i Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed har fået en rigtig god start og er derfor klar til at styrke til­ste­de­væ­rel­sen i Jylland og Fyn med endnu en land­brugs­me­d­ar­bej­der. Dennis Rosenberg (47), som senest har været driftsansvar­lig på en stor svineproducent, er således ansat med ansvar for land­brugs­e­jen­dom­me på Midtjylland & Fyn.

  • Landbrug
Læs artikel

Na­turin­ter­es­se­re­de overhaler ener­gi­ud­vik­le­re

Dansk landbrugs ejen­doms­han­dels­mar­ked er i vækst, hvor jord på 50-200 ha er særligt eftertragtet. Udover landmænd byder også ener­gi­ud­vik­le­re ind, men en ny gruppe na­turin­ter­es­se­re­de købere vokser. Større virksomheder ser potentiale i landbrugsjord til naturprojekter og biodiversitet.

  • EDC Videbæk Landbrug
  • Landbrug
  • Landbrugsmarkedet
Læs artikel