Fortsat optimisme trods markant stigning i renteniveau
- Rente
- Landbrug
I 2022 har vi observeret en markant stigning i renteniveauet, som nåede et niveau sammenligneligt med året 2011. Stigningen i de lange renter kan tilskrives en kombination af den øgede økonomiske aktivitet efter genåbningen af de fleste økonomier, globale logistikproblemer og stigende energipriser.
Pt. kan renteudviklingen skabe store bekymringer for det danske landbrug, hvilket forventes at ramme de landmænd med variable forrentede realkreditlån. Ifølge IFRO er 86% af den samlede gæld i landbruget med variabel rente, og disse landmænd må formentlig se deres indtjening tage et markant dyk. Helt konkret forventes landbrugets renteudgifter at udgøre 11,3 mia. kr. i 2023, hvilket er en stigning på 135,42% fra 2022. Sårbarheden bevidner til, at landbruget stadig har en relativ stor gæld, og helt generelt er erhvervet afhængig af lave renter for at opleve overskudstilstande. Ifølge IFRO vil renteniveauet betyde, at den samlede indtjening falder fra 13,2 mia. kr. i 2022 til 1,9 mia. kr. i 2023, hvilket er et fald på hele -85,61%.
Det er værd at nævne, at de store verdensomspændende nedlukninger, høje fragtrater og forsinkede leverancer har skabt flaskehalse på mange markeder, hvilket har ført til prisstigninger. Spørgsmålet er, om vi kan forvente en tilsvarende hurtig nedgang i renteniveauet til 1%, som den steg til 5%. Indtil videre ser det ud til, at de lange renter er på vej nedad, og senere også formentlig de korte renter.
Renter
Kilde: Finans Danmark
Fortsat optimisme
Økonomien i 2023 ser generelt ud til at blive presset, men der er alligevel grund til at holde fast i optimismen i landbruget. Indtjeningsforholdene er generelt forbedret, hvilket opruster sektoren mod kommende rentestigninger. Det forventes dog, at renteniveauerne ikke forbliver høje i en længere periode, og at priserne på en række produktionsfaktorer normaliseres som følge af fald i afregningspriser på bl.a. korn og mælk. Den politiske usikkerhed forventes ligeledes at følge landbruget ind i 2023, hvor evt. klimareguleringer kan ryste erhvervet.