Jordpriserne er fortsat stabile
- Jordpris
- Landbrug
Året 2022 var for landbrug kendetegnet ved både højere indtægter, men også flere udgifter er steget. Der har været stigninger i inflationen, som har haft en direkte påvirkning på landbruget, som i 2022 har haft en stor høst til historisk høje værdier. Den nominelle værdi af landbrugsproduktionen oversteg 100 mia. kr. for første gang.
Generelt set har 2022 været et godt år for landbruget, selvom omkostningerne også har været høje, fx på områder som foder, gødning, energi og det har været dyrere at låne penge. Resultaterne varierer en del mellem de forskellige landbrugssektorer, hvor mælkeproducenter og planteavlere har oplevet historisk høje resultater, mens det har været anderledes for producenter af svin og æg, som har været meget mere udfordret.
Landbruget er en afgørende sektor i Danmark, så det er vigtigt at støtte og investere i sektoren for at sikre en bæredygtig og lønsom fremtid. Det er også afgørende at tage hensyn til de udfordringer, som landbruget står overfor, såsom økonomi, miljø, natur og andre faktorer, der påvirker landbrugets resultater.
Jordpriserne stadig stabile
I 2023 fortsætter jordpriserne med at være på et fornuftigt niveau. Analyse af prisudviklingen i løbet af 2022 viser en faldende tendens fra 2.-3. kvartal, hvor priserne gik fra kr./ha 170.500 til kr./ha 166.000. Det høje udgangspunkt i 2. kvartal skyldes dog en jordprisjustering, hvor prisen blev opjusteret med kr./ha 4.000. Sammenlignet med jordpriserne i 4. kvartal 2021, hvor prisen var kr./ha 154.500, er priserne steget med 7,4%.
Det er interessant at overvåge, om jordpriserne bryder den stagnationsperiode, som har eksisteret siden 2010. Rentemiljøet gør det dog svært at forudsige fremtidens udvikling, men det ser ud til, at inflationen er på vej ned med lavere renter til følge. Derfor forventes det, at jordpriserne vil forblive på nuværende niveau, indtil virkningen af en kommende CO2-afgift bliver afklaret.
Stigningen i jordpriserne bliver dog stadig bakket op af en række faktorer. Gode afregningspriser for afgrøder, mælk, oksekød og en generel positiv indtjening i 2022 har bidraget til stigningen. Derudover er der også en god efterspørgsel efter jord til investeringsformål, samt anvendelse af jord til fx projekter til infrastruktur, solceller, biogas, skov, lavbund.
Alt i alt er jordpriserne en væsentlig faktor for den danske landbrugssektor, og det er vigtigt at overvåge udviklingen for at sikre en bæredygtig fremtid for landbruget. Derfor er det nødvendigt at tage hensyn til de faktorer, der påvirker jordpriserne, for at kunne træffe beslutninger om fremtidens landbrug. Samtidigt er stabile jordpriser også vigtige for at bevare pantsikkerheden for den finansielle sektor.