Nye spilleregler for den grønne trepart: Ændrer markedet radikalt for landbrugsjord og land­brugs­e­jen­dom­me

  • Grøn trepart
  • Landbrug

Selvom det stadig er ’early days’ i forhold til den grønne trepart, så er arbejdet i fuld gang lokalt i landets kommuner. Generelt er efterspørgslen stor på landbrugsjord fra velhavende investorer, kapitalstærke landmænd og virksomheder og andre interessenter, der står klar til at investere mange penge i land­brugs­a­re­a­ler. Samtidigt giver den grønne trepart nye tider – og nye tider giver nye muligheder, vurderer to land­brugs­che­fer i EDC Landbrug Poul Erik Bech.

Aftalen om den grønne trepart mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Fø­de­va­re­for­bun­det NNF, Danmarks Na­tur­fred­nings­for­e­ning, Dansk Metal, Dansk Industri og KL blev indgået i juni 2024 og vedtaget i Folketinget i november. Målet er at genoprette livet i danske fjorde, søer og vandløb, skabe mere natur og biodiversitet og nå klimamål. Derudover skal CO₂-udledningen i landbruget nedbringes og Danmark indfører desuden en CO₂​-afgift på land­brugs­pro­duk­tion. Frank Poll, landbrugschef EDC Landbrug Poul Erik Bech Sjælland, Lolland-Falster og øerne siger:

”Der er stor forskel på, hvor langt de forskellige kommuner indtil videre er nået med den grønne trepart. Mange steder er arbejdet i fuld gang, og det påvirker i den grad vores arbejde som land­brugs­mæg­le­re, hvor markedet for køb og salg af landbrugsjord og land­brugs­e­jen­dom­me har ændret sig radikalt. Der er simpelthen kommet nye spilleregler på området: Det er nye tider – og nye tider giver nye muligheder.” 

”Vi har lige solgt en stor land­brugs­e­jen­dom til Naturstyrelsen med 210 ha landbrugsjord og en land­brugs­e­jen­dom til Styrelsen for Grøn Arealomlægning med 55 ha landbrugsjord. Så styrelserne er allerede begyndt at købe landbrugsjord op, som en del af den grønne trepart. Det er i den grad med til at ændre spillereglerne og i sidste ende priserne, når flere efterspørger landbrugsjord. I forvejen har vi set en øget efterspørgsel fra kapitalstærke landmænd, der tager del i kon­so­li­de­rin­gen i branchen, men også andre kapitalstærke kræfter med investorer og virksomheder i ryggen køber landbrugsjord.”

”Vi oplever i den grad en øget efterspørgsel på landbrugsjord. Det betyder også, at vi får mange spørgsmål fra vores kunder om, hvad der kommer til at ske og hvad det betyder for markedet? Hvordan skal jeg udvikle mit landbrug på sigt? Mange ubesvarede spørgsmål giver usikkerhed i markedet og der er mange holdninger og rygter. Ingen kan nu præcist konkludere, hvad fremtiden vil bringe. Men som vi selv siger til vores kunder, så er styrelserne allerede ude at handle landbrugsjord, men det er vigtigt at have for øje, at det naturligvis sker på markedsvilkår, for ellers er der bare nogle andre, der ender med at købe land­brugs­jor­den – for der er stor efterspørgsel.”     

Omlægning af Fyn og Lollands samlede areal
Den grønne trepart har et mål om, at hele 400.000 ha landbrugsjord, svarende til Fyn og Lollands samlede areal, skal omlægges til naturområder frem mod 2030. Ole Windfeld Nielsen, landbrugschef EDC Landbrug Poul Erik Bech Jylland/Fyn, supplerer:

”Treparten påvirker markedet og priserne vil nok få et nøk opad, da efterspørgslen er stigende. Hertil skal lige siges, at der kan være store regionale forskelle på priserne. Vi ser allerede opkøb fra styrelserne og der er også landmænd, der begynder at søge kom­pen­sa­tions­jord for at opretholde deres pro­duk­tions­grund­lag. Kunderne kan altså med fordel se på, om noget af deres jord er givtigt at sælge fra eller om det er tid til at sælge.”

”Treparten påvirker markedet, og det stiller en masse spørgsmål: For hvad sker der med de 400.000 ha, når de er opkøbt? Hvilken pris betales for jorden? Hvad kommer der til at ske i fremtiden? Skal jeg udvide eller sælge fra? Hvornår er et godt tidspunkt? etc. Vores arbejde er at sælge vores kunders ejendomme på så gode vilkår som muligt, og som Frank Poll nævner, så viser de første opkøb fra styrelserne, at de selvfølgelig som alle andre bliver nødt til at købe til markedspris, så den grønne trepart giver nye spilleregler på markedet.”