Et kig i spåkuglen: Hvordan ser fremtidens detailmarked ud?

  • Detail
  • JLL

I rapporten "Prepare Yourself for the Future of Retail" analyserer en af verdens største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­der, Jones Lang LaSalle (JLL), mulige scenarier for fremtidens detailhandel. Rapporten peger på, at AI, augmented reality (AR), robotter, integrerede byrum og bæredygtighed vil definere fremtidens for­bru­ge­rad­færd og kun­de­op­le­vel­ser. Ifølge JLLs danske sam­ar­bejds­part­ner, EDC Poul Erik Bech, er flere af tendenserne allerede kommet til Danmark – og endnu flere kan være på vej.

At forudsige detailhandlens fremtid har gennem tiden vist sig at være en svær øvelse. Alligevel er det netop den udfordring, JLL kaster sig over i "Prepare Yourself for the Future of Retail". Rapporten bygger på interviews og workshops fra deres Future Vision Program samt national indsigt fra deres internationale sam­ar­bejds­part­ne­re. Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, som er JLLs danske sam­ar­bejds­part­ner, fortæller:

”Droner og robotter vil spille en stadig større rolle i detailbranchen. Robotteknologi er ofte en dyr investering, men sænker de faste omkostninger på den lange bane. Amerikanske Walmart har udviklet et koncept i Dallas, hvor kunder inden for 15 km kan få dagligvarer leveret med drone i stedet for med bud. Starship Technologies har også haft succes med automatiseret levering, hvor sekshjulede robotter har distribueret mere end 6 mio. pakker i bl.a. USA, Storbritannien og Finland. I Asien drives flere restauranter helt uden menneskelig arbejdskraft – her laver robotter maden, serverer for gæsterne og tager opvasken. I Danmark og Europa er vi mere til­ba­ge­hol­den­de med fuld automatisering, da gæsterne stadig vægter den personlige service højt. Men i fremtiden vil vi se robotter varetage flere af de praktiske funktioner, som ikke er i direkte kontakt med kunderne.”

Hybrid shopping
Også hybrid shopping er blevet populært. Frank Heskjær, Head of Retail hos EDC Poul Erik Bech Aarhus, fortæller:

”To ud af tre danske detailkunder foretager deres research online inden de besøger den fysiske butik. Flere kendte detailbrands har derfor foretaget store investeringer i den nyeste teknologi inden for AI og Augmented Reality (AR), som er med til at personliggøre og optimere kunderejsen. H&M og Zara har fx eks­pe­ri­men­te­ret med AI-assistenter og digitale tvillinger, som gør det muligt at måle kundernes kropstype, tracke deres købs­præ­fe­ren­cer, præsentere dem for tøjforslag, og endda prøve tøjet virtuelt hjemmefra, så de kan spare tid, når de besøger den fysiske butik. Også Matas, Søstrene Grene og Salling Group har taget store skridt på AI-fronten. Bl.a. testede Matas deres AI-agent i butikkerne i Aarhus, København, Odense, Aalborg og Horsens, som hjalp medarbejderne med at navigere i varekataloget, så de kunne give kunderne en bedre service.”

Flere integrerede byrum på vej
Butikker vil fremover i mindre grad være samlet i store detailområder og shoppingcentre – og i højere grad integreres i lokalmiljøerne. En tendens, Thomas Høegh Mogensen, kunde- og re­la­tions­di­rek­tør i EDC Projekt Poul Erik Bech, der arbejder med rigtig mange projektsalg og -udlejninger i hele Danmark, genkender:

”I større projekter med mange boliger eller i tætbefolkede områder – primært Storkøbenhavn – etableres ofte detailbutikker i stueplan. Det giver ikke kun beboerne en praktisk værdi, men tilføjer også en masse liv og dynamik til lokalmiljøet, og for butikkerne betyder det ofte, at de får en loyal kundebase og kender mange af de personer, der handler hos dem. Et godt eksempel er Rødovre Port med 534 boliger, hvor vi stod for førs­te­gangs­ud­lej­nin­gen og stadig står for genudlejningen af boliger. Her er bl.a. Normal, Lagkagehuset, Spar mv. at finde midt i bybilledet. Også Coop Byen i Albertslund – hvor vi er ved at starte udlejning af 349 boliger op - vil over de næste år udvikle sig til en livlig bydel med boliger og de­tail­for­ret­nin­ger liggende side om side. I plan­læg­nings­fa­sen fylder det også mere, og i forbindelse med nye projekter og byggeretter har flere ejen­domsak­tø­rer skærpet deres fokus på, at detaildelen skal være løst, før et projekt kan godkendes og realiseres.”

Endnu mere bæredygtighed
Forbrugerne vil også stille endnu større krav til de­tail­virk­som­he­der­nes indsats inden for bæredygtighed. Det gælder både værdikæden, produkttiltag og ikke mindst valg af lokale. Joseph Alberti, Head of Research hos EDC Poul Erik Bech, beretter:

“JLL´s tal viser, at 79% af forbrugerne mener, at virksomheder skal bidrage positivt til lokalsamfundet, de er en del af. Valget af lokaler og ejendomme spiller en vigtig rolle, da ca. 60% af CO2-udledningen i byer stammer fra bygninger. Vores årlige for­vent­nings­un­der­sø­gel­se viser dog, at ejere og lejere i den danske detailbranche fortsat har forskellige holdninger. Kun 45% af investorerne tror, at lejerne er villige til at betale mere for et bæredygtigt lejemål – men tallene viser også, at hele 64% af lejerne, gerne betaler ekstra for et bæredygtigt lokale. Investorer bør derfor overveje at energioptimere deres de­tail­e­jen­dom­me. Det kan øge lejeindtægten, sænke omkostningerne og pynter samtidig på både ejer og lejers ESG-tal.”