Det går stærkt med lejesagerne på Fyn: Renteniveau og for­bru­ger­pri­ser sætter skub i efterspørgslen på leje

  Lige nu oplever markedet for ud­lej­nings­sa­ger på Fyn en høj efterspørgsel, som udbuddet på flere segmenter simpelthen ikke kan opfylde. Store som små virksomheder leder efter lejemål, hvor forkøbsret og købspligt kan implementeres i lejekontrakten. Det skyldes bl.a. en faldende ri­si­ko­vil­lig­hed blandt kunderne, fortæller tidligere professionel fodboldspiller og nuværende udlejningschef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Fyn, Mikkel Ørbech.

  Hvorfor er du blevet mægler?
  ”Jeg har været udlært ejendomsmægler i fem år, hvor jeg har haft fokus på boligmarkedet, inden jeg skiftede til erhverv og EDC Poul Erik Bech i sommeren 2022 som udlejningschef. Jeg har egentlig altid haft en interesse for erhverv, så da jeg fik opkaldet, kunne jeg ikke sige nej, og det har jeg ikke fortrudt. Diversiteten i arbejdet tiltaler mig meget, og så er der de forskellige typer af ejendomme og sager, som betyder, at vi hele tiden skal være på tæerne. Der er meget, der kan nørdes og specialiseres, så jeg kan hele tiden blive bedre. Samtidigt er jeg faktisk overrasket over, hvor meget gang der er i markedet. Vi har rigtig meget at se til, og vi løber stærkt for at få hjulpet kunderne godt videre. Det, synes jeg, er meget positivt.”

  ”Arbejdet går fint i spænd med min sportslige baggrund, som tidligere professionel fodboldspiller. Her trækker jeg ofte på mit konkurrencegen, der især kommer til udtryk, når vi er ude på vurderinger. Der vil vi altså meget gerne have den vurdering med hjem – lidt som en sejr i fodbold. Sidst, men ikke mindst er det vigtigt for mig at være en holdspiller. Jeg løber gerne lige det hurtigere og forbereder mig det mere, så vi lykkes og får succes som samlet erhvervscenter på Fyn.”

  Hvilke tendenser ser du i markedet lige nu?
  ”Vi kan godt mærke, at der er kommet væsentligt flere ledige lejesager på markedet sammenlignet med sidste år. Det tilskriver vi i høj grad fi­nan­si­e­rings­for­hol­den­de, hvor renteniveauet lige nu medvirker til, at mange nok er lidt mere påpasselige med at købe. Derfor bliver tendensen i markedet også, at kunderne ofte kigger mod at leje med mulighed for forkøbsret eller købspligt for lige at prøve forholdende af, inden der skal investeres større summer i en fremtidig ejendom. Det er altså mere attraktivt for kunderne at søge mod lejesagerne, også de større virksomheder, der tidligere måske i højere grad har fundet det fordelagtigt at købe. Årsagerne kan som sagt være flere, men vi mærker helt bestemt, at ri­si­ko­vil­lig­he­den er mindre på baggrund af bl.a. renteniveau og forbrugspriser. Det har givet et opsving i efterspørgslen på lejesagerne, mens der samtidigt er kommet flere ledige lejemål på markedet, så det giver øget aktivitet hos os. Det mærker vi også på detailmarkedet, hvor efterspørgslen fortsat er stor, og aktiviteten er stødt stigende.”

  Hvad er særligt efterspurgt?
  ”Lige nu går det stærkt, og lejesagerne får ikke lov at ligge særligt længe, før de bliver udlejet. Flere udlejes off-market og kommer dermed aldrig officielt på Ejendomstorvet.dk. Vi får faktisk ugentligt henvendelser fra kunder, der søger off-market, fordi de ikke umiddelbart kan finde noget på nettet. Det vidner om, at der er godt gang i markedet overordnet set.”

  ”Samtidigt oplever vi god efterspørgsel på specifikke ejen­doms­seg­men­ter. Vi har fx jævnligt kunder, der ringer for at blive skrevet op i vores Køber-/lejerkartotek, som er Danmarks største. Det gør de, måske fordi de ikke kan finde en do­mi­cil­kon­to­re­jen­dom på 300 m² og opefter, mens lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me også er meget efterspurgte. På detailmarkedet kan vi mærke en god fremdrift i lejesagerne, hvor det især er de centralt beliggende ejendomme, der er rift om. Her har vi dog en oplevelse af, at der kontinuerligt kommer flere ejendomme til leje, end eksemplet er for lager- og logistik, men overordnet set er der godt gang i detailmarkedet, hvilket også afspejler sig i antallet af henvendelser, som vi modtager.”

  Hvor tror du markedet bevæger sig hen i fremtiden?
  ”På den korte bane tror jeg fortsat, at mange vil tage lavri­si­ko­be­slut­nin­ger og ty mere til udlejninger afledt af den store opmærksomhed på renteniveauet. Det må dog forventes, at renten falder igen, og mange regner med, at det vil ske inden for den nærmeste fremtid. Det er nok fejlagtigt at tro, at renten vil falde ned til det niveau, vi så for halvandet års tid siden. Men jeg tror ikke, vi kommer til at se noget, der ændrer drastisk på markedet. Vi går ind i et år nu, hvor udlejningerne har fået slået sig fast, og vi tror kun, det vil slå sig mere fast med tiden.”

  Vil du vide mere?

  Hold dig opdateret på tendenser, nøgletal og nye er­hverv­se­jen­dom­me med EDC Erhvervs nyhedsbrev.

  Tilmeld nyhedsbrev

  National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

  Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

  Mikkel Ørbech

  Partner, Udlejningschef og Ejendomsmægler, MDE

  mmik@edc.dk21 23 31 0158 58 73 82EDC Erhverv Poul Erik Bech

  EDC Erhverv Poul Erik Bech

  Vestre Stationsvej 25, 5000 Odense C

  512@edc.dk58 58 82 00

  Stor interesse ved borgermøde om Den Hvide By ved Augustenborg Slot

  Omkring 200 borgere var mødt frem for at høre mere om det nye ræk­ke­huspro­jekt 'Den Hvide By' i Augustenborg på Als i Sønderjylland. Projektet er nu så fremskredent, at det er besluttet, at der skal bygges hele 68 rækkehuse. 1. etape bliver på 24 boliger mellem 55-125 m² og skal efter planen bygges fra sommeren 2024 og stå ind­flyt­nings­klar i maj 2025. EDC Projekt Poul Erik Bech er sammen med den lokale EDC Poul Erik Bech boligbutik i Sønderborg valgt til at stå for udlejningen af rækkehusene.

  • Sønderborg
  Læs artikel

  Boligmarkedet i Odense er ikke mættet: 20 boliger i eksklusive dob­bel­træk­ke­hu­se i centrum fuldt udlejet

  I midten af 2022 blev første spadestik taget til den nye moderne haveby på Falen i midten af Odense, og på forårets første dag flyttede de sidste beboere ind i de 20 nybyggede toplansboliger fordelt på 10 dob­bel­træk­ke­hu­se. Boligerne er 108-113 m² og har en unik beliggenhed i centrum af Odense, tæt på både by og natur. EDC Poul Erik Bech Odense har stået for udlejningen af de 20 eksklusive boliger, som er udlejet på kort tid, hvilket vidner om, at bo­li­g­ud­lej­nings­mar­ke­det i Odense stadig lever trods øget udbud.

  • Odense
  • Projekt
  Læs artikel

  Lokal købmand køber Lyngkroen: Sælger driver kongelig privilegeret kro videre som forpagter

  Lyngkroen er netop solgt efter kun at have været til salg i få måneder i det populære som­mer­hu­s­om­rå­de Odsherred. Den historiske kro har en glorværdig fortid, der strækker sig helt tilbage til 1785, hvor stedet var en kongeligt privilegeret kro. Køber er Henrik Købke Søeborg, der har den lokale Spar-købmand på modsatte side af vejen. EDC Erhverv Poul Erik Bech har formidlet salget af den charmerende kro på knap 900 m². Sælger Lau Gram Brahl fortsætter som forpagter og den daglige drift fortsætter ufortrødent.

  • Detail
  • Odsherred
  Læs artikel