Andet at forhandle om end prisen

  Det kan betale sig at tænke lidt alternativt, når man skal gøre en god bolighandel.

  For mange boligsælgere kan det være svært at gå under en bestemt pris – uanset mar­keds­for­hol­de­ne. Det gælder især, hvis et købstilbud ligger under, hvad sælger skylder i ejendommen, så handlen ville ende med et underskud for sælger. Derfor kan det være en fordel at tænke andre ting med i handel og ikke kun fokusere på pris og over­ta­gel­ses­dag.

  Alternativer at forhandle om

  Det er oplagt at inddrage gardiner og persienner i handlen, da de jo netop er tilpasset den pågældende ejendom. Også møbler, hårde hvidevarer, andet indbo og ikke mindst havemøbler mv. kan være oplagt at forsøge at få en aftale om. Når det drejer sig om sommerhuse, har vi også set, at en båd bliver en del af aftalen mellem køber og sælger.

  Tænk også gerne både købers og sælgers situation ind i forhandlingen; kommer køber fra en lejlighed og skal flytte i hus, giver det f.eks. stor værdi at få haveredskaber, plæneklipper, motorsave osv. med i handlen. Omvendt kan det for en sælger, der skal videre i lejlighed og ikke får brug for haveredskaber fremover, være oplagt at lade disse ting indgå i handlen – det giver stor værdi til begge parter.

  Økonomisk og fysisk overtagelse

  Det kan også være muligt at forhandle om den økonomiske kontra den fysiske overtagelse. Hvis det ikke haster for sælger at få frigivet pengene efter handlen, kan man nemlig forsøge at skubbe den økonomiske overtagelse; dvs. datoen for, hvornår køber betaler for boligen og hjemtager sine lån.

  Hvis der f.eks. er 6 måneder imellem de to datoer, kan køber give en højere pris til sælger, da de i de 6 mdr. vil spare bl.a. renter, afdrag og ejendomsskat. Køber man f.eks. for 3 mio. og låner 80 pct., vil besparelsen på et lån med fast rente og afdrag være omkring 70.000 kr. På den måde kan man få enderne til at mødes, hvor sælger får en pris, han eller hun kan gå med til, samtidig med at køber sparer de penge, man ellers ønskede at give mindre for ejendommen. Det betyder altså et mindre økonomisk afslag til sælger og en stor sparret omkostning for køber.

  Det er dog vigtigt at bruge sin køberrådgiver og ejendomsmægler til at rådføre sig om konsekvenser, fordele og ulemper ved en sådan forhandling, så man er sikker på at få belyst alle sider.

  Hør din mægler om mulighederne

  Når enderne skal mødes, gælder det derfor ofte for både køber og sælger om at se muligheder frem for begrænsninger og lande en aftale, som begge parter er tilfredse med. Under alle omstændigheder er det altid tilladt at spørge ejen­doms­mæg­le­ren, om der er mulighed for at indgå aftale med sælger om at lade andre emner indgå i købsaftalen.

  Find mægler

  Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig i din bolighandel, er du velkommen til at kontakte din lokale mægler.

  Find mægler

  Derfor skal du blive boligejer i tide

  Danskerne i dag har enorme summer opsparet i værdien i deres bolig, og dem, der har boet i ejerboliger gennem livet, har som udgangspunkt en pæn formue, når pensionen nærmer sig. Derfor er det en god ide at komme ind på ejer­bo­lig­mar­ke­det, mens man er ung.

   Læs artikel

   Q1 på boligmarkedet: Pænt og tæt på det gennemsnitlige

   Når vi i skrivende stund – midt i april – skal bedømme boligmarkedets tilstand, tegner nøgletallene et lidt broget billede uden en klar retning. Konklusionen er dog alligevel: Pænt og tæt på det gennemsnitlige, men heller ikke mere end det.

    Læs artikel

    Sommerhus til halv pris

    En flexbolig er blevet et attraktivt alternativ til det klassiske sommerhus, bl.a. fordi de bliver solgt til lavere priser end et reelt sommerhus. Flexboliger er helårsboliger uden bopælspligt, og efterspørgslen er stigende - godt 4.000 har de seneste otte år benyttet sig af muligheden for at få et sommerhus til en lavere pris.

     Læs artikel