Spar på energien

  Er dit varmeforbrug højere, end du synes det burde være? Så er det måske på tide at tage et kig på dit energiforbrug i din bolig.

  Der er flere ting, der spiller ind på dit varmeforbrug, men de mest gængse er selvfølgelig din boligs tilstand, dine vinduers størrelse og alder, hvor mange I bor sammen og jeres vaner.

  Det der er ”nemt” at gøre noget ved her og nu, er jeres vaner i husstanden, så hvis du har besluttet at spare på varmen, så er her et par tips til at komme godt i gang.

  Træk gardinerne for
  Reducer dit varmetab gennem vinduerne om natten ved at trække persiennerne for. Om dagen kan du i stedet udnytte sollyset til at øge varmen i din bolig, og gardiner og persienner bør derfor være trukket fra i løbet af dagen.

  Luft ud
  Der skal luftes ud i alle rum 3 gange om dagen, til gengæld er det kun nødvendigt at lufte ud i 10 minutter ad gangen. Det er vigtigt, at du ikke lufter ud i mere end 10 minutter, for så begynder du at lufte ud i din boligs ”bygningsmasse”, og det tager tid og koster penge at få boligen gennemvarm igen. Husk at slukke for radiatoren, når du begynder udluftningen.

  Brug radiatorerne korrekt
  Alle radiatorer i huset skal stå på samme temperatur – hvis du gerne vil holde temperaturen i rummet på 21 grader, så anbefales det, at alle radiatorer står på niveau 3.

  Møblerne skal ikke stå foran radiatorerne
  Radiatorer skal have luft omkring sig. Ellers kan de ikke komme af med varmen, og derved bruger og udnytter man ikke radiatoren optimalt.

  Luk dørene
  Luk dørene mellem de rum, du ikke opholder dig. Så behøver radiatorerne ikke at arbejde så hårdt. Samtidig kan du holde temperaturen i soveværelset nede, så der er køligt, når du skal i seng.

  Der er selvfølgelig mange flere tiltag, du kan gøre, hvis du vil spare på energien i din bolig; nogle af dem af lidt større karakter, som fx efterisolering af væggene eller nye la­ve­ner­gi­vin­du­er.