”Danmark er underforsynet med velindrettede, moderne logistikbygninger”

For to år siden købte Arvi Luoma, i sin rolle som europæisk chef for W.P. Carey, danske fragthaller for 1,2 mia. kr. med hjælp fra EDC Erhverv Poul Erik Bech. Nu har finnen stiftet et investeringsselskab med 1 mia. euro i pengetanken og Norden på sin radar. En af hans hovedpointer er, at Danmark, i hans øjne, er underforsynet med velindrettede, moderne logistikbygninger.

I sommeren 2018 dukkede Arvi Luoma op i danske ejendoms- og erhvervsmedier. Som europæisk chef for amerikanske W.P. Carey, der primært investerer i sale-and lease-back ejendomme, skrev han en check på 1,2 mia. kr. og overtog en stribe fragtcentraler, som bruges af Danske Fragtmænd. Handlen foregik off-market og var formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Nu har Luoma fået en ny, tung rolle i den europæiske ejendomsbranche. Efter 14 år hos W.P. Carey etablerede han i foråret 2020 virksomheden, Blackbrook Capital, sammen med amerikanske Gordon DuGan, som en periode var topchef i W.P. Carey. I ryggen har de det kæmpestore amerikanske investeringsselskab Eldridge Industries, og Blackbrook Capital råder fra starten af over 7,5 mia. kr.

Mursten i hele kongeriget

Mens en del internationale investorer foretrækker ejendomme i Storkøbenhavn og måske Aarhus, så køber Arvi Luoma også gerne mursten andre steder. Afgørende er bl.a. beliggenheden, fx tæt på motorvejsnettet for logistikejendomme, og ikke mindst den økonomiske styrke hos lejeren.

Arvi Luoma siger: ”Danmark har i mine øjne et særligt potentiale i, at det er underforsynet med velindrettede, moderne logistikbygninger.” Han tør dog ikke sige, hvornår Blackbrook Capital foretager sin første investering her i landet. ”Det afhænger af, hvornår de rigtige investeringsmuligheder dukker op. Men vi forventer at have investeret den indskudte kapital i løbet af tre-fem år.”

Vigtigt med lokale eksperter

Med store dele af Europa som investeringsområde lægger Arvi Luoma vægt på at have gode kontakter lokalt: ”Det er meget vigtigt for os at tale med lokale mæglere, som har netværk, følger de lokale tendenser og opfanger interessante investeringsmuligheder, fx off-market. Det første par måneder har jeg haft over 100 samtaler med mæglere i en række lande. I Danmark har EDC fx dyb indsigt i, hvad der rører sig, ikke kun i København, men i hele landet.”

Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of International Relations i EDC International Poul Erik Bech, siger: ”Vi er rigtig glade for samarbejdet med Arvi Luoma, og vi glæder os til at samarbejde med ham i det nye setup i Blackbrook Capital og ønsker dem alt det bedste. Vi håber selvfølgelig, vi kan hjælpe dem med at finde de helt rigtige investeringsejendomme i forhold til deres investeringsprofil i fremtiden.”

Blackbrook Capital har fravalgt boligejendomme, men overvejer derudover en bred investeringsvifte med logistik/lager, let industri, kølehuse, hoteller, hospitaler/plejehjem, kontor og detailhandel. Hovedvægten kommer formentlig til at ligge på logistik/lager og let industri.