5 ting du kan gøre i forårshaven

  Kribler det i de grønne fingre?

  Så er det meget snart tid til at gøre haven forårsklar. Pludselig kommer de første dage med sol og lun luft, og så skal havefolket ud! 

  Er du ny som haveejer, kan det være svært at finde ud af, hvor man starter, og hvordan man griber de forskellige opgaver an i haven. Det kan du læse mere om her.  

  Hvis du er erfaren haveejer, kan du bruge forslagene herunder som tjekliste. Måske er der noget, du ikke lige har tænkt på før. Eller en ny forårsindsats, du kan føje til dine egne rutiner.

  Riv mos sammen i græsplænen

  Marts og april er gode måneder til at fjerne mos fra græsplænen. Mospuderne sidder løst efter vinteren, så du kan rive dem sammen (let og forsigtigt, så du ikke får alt græsset med). Du kan også bruge en mosfjerner/vertikalskærer. Hvis du giver græsset gødning og kalk, begrænser det mængden af mos og andet ukrudt.

  Ryd op i staudebede og krukker

  Stauderne, der er visnet sidste efterår, skal have lys og luft til at spire igen. Klip ned og saml eller riv de brune blade, stængler og frøstande sammen.  Start eventuelt lige med at tage et overblik: Er der bare pletter, hvor der måske skal plantes nye stauder eller flere af de samme? Tøm krukkerne for sidste års jord og planter, der ikke kommer igen. Vask af, hvis de trænger.

  Fjern det første spirende ukrudt

  Hvis du elsker mælkebøtter, så lad dem endelig stå - definitionen på ukrudt er planter, du ikke vil have i din have. Ukrudt, du vil af med, kan du lige så godt begynde at bekæmpe, så snart det viser sig over jorden. Tidligt på året er rødderne kortere, og det grønne ukrudt er i øvrigt også nemmere at få øje på, fordi det ofte spirer før alt det, du selv har valgt at have i din have.

  Gør klar til køkkenhaven

  Så længe der er risiko for frost, er det for tidligt at så ude. Men du kan gøre klar: Fjern store ukrudtsplanter, grav jorden godt igennem eller kultivér jorden med kultivator og læg kompost på. Små ukrudtsplanter vender du bare ned i jorden. Med mindre det er skvalderkål og mælkebøtter; her er det klogere at pille rødderne op.  

  Er du utålmodig efter at se det første grønne, kan du gå i gang med forspiring indenfor i vindueskarmene. Udendørs kan du starte med rucola og spinat, som spirer ved ret lave temperaturer.  

  Gå en tur med beskærersaksen

  Beskæring af de sunde dele af træer og buske er det bedre at vente med, til de er i god vækst senere på året. Men visne og sygdomsramte grene kan sagtens skæres af nu. De er lettere at få øje på, før bladene springer ud og dækker for udsynet.

  Hvilke træer, især frugttræer, der kan tåle at blive beskåret hvornår, er en hel videnskab. 

  Læs mere om beskæring af træer og buske hos Bolius