Form dit hjem med farver

  Vægfarverne i dit hjem er den letteste ting at ændre, når du skal sælge. Vi giver dig 11 bud på, hvordan du kan gøre dit hjem mere indbydende ved at bruge en pensel og en slat maling.

  Om du kan lide farver, er en individuel sag. Du behøver dog ikke at fare ud og købe en rød eller blå sofa, hvis du gerne vil gøre dit hjem mere spændende. Vægfarverne kan være en effektiv og billig løsning, som de fleste kan være med på.

  1. Hvilken farvenuance skal du vælge?
  Når du skal bestemme din vægfarve, kan det være en god idé at male 2 eller 3 nuancer op i et lidt større område - mindst 1 x 1 meter. Pas på med at vurdere farven alene ud fra en papirprøve eller fra et magasin. En god tom­mel­finger­re­gel er at vælge en farve, der er flere toner lysere end farveprøven.

  2. Mal dit hjem større
  Hvis du mangler lys i dit rum, kan det være en fordel at vælge en maling med en højere glans. Det samme gælder i beskidte rum, som f.eks. entreen, badeværelset, området over køkkenbordet eller i et rum med brændeovn. Jo højere glans, desto blankere er malingen. En helmat maling har glans på 05, mens en helblank maling har en glans på 100.

  3. Fremtrædende farver
  Du kan med en enkelt farvet væg vælge, hvor fokus skal være i rummet. Brug gerne denne idé, hvis der er noget, du vil fremhæve eller gemme væk.
  Hvis du eksempelvis har en smuk gammel trappe, kan du male den i en særlig farve for at få den til at stå mere frem.

  4. Mal kun en enkelt væg
  Hvis du maler endevæggen, kan det samle rummet og få det til at virke kortere. Du kan også give en enkelt væg en farve, hvis du ønsker at opfattelsen af rummet skal være mere samlet – f.eks. afdelingen mellem spisestuen og køkkenet.

  5. Mal ting mindre synlig
  En ældre radiator er eksempelvis malet i samme farve som væggen, hvilket gør den mindre synlig. Det samme gør sig gældende med vand- og varmerør eller store skabe, som man gerne vil nedtone.

  6. Blød kontrasterne op
  Har du meget sort og hvidt derhjemme, kan du med fordel tilføje en lille firkant med farve for at løsne stemningen lidt op og give dit hjem personlighed. F.eks. kan du male en enkelt væg, som lysner rummet.

  7. Skråvægge
  Hvis du maler væggen under skråvæggen (gavlen), giver det en fornemmelse af, at der er højere til loftet, hvilket er en fordel i små rum. Pas på med at male selve skråvæggen, da det ofte kan give helt modsatte virkning.

  8. Farvevalg efter rummets funktion
  Overvej dine farvevalg i forhold til rummets funktion. Eksperimenter gerne med stærke farver i rum, hvor du ikke opholder dig i over længere tid – f.eks. i en entré eller et trapperum. I et soveværelse kan det modsat være en fordel med mere afdæmpede og rolige farver.

  9. Mal en flade med en hvid ramme omkring
  Hvis du er bange for at din vægfarve eller tapet bliver for 'vild', kan du male et mindre areal på væggen. Jo mindre areal, malingen dækker, desto lysere vil den opfattes. Det betyder også, at når du maler en farveprøve, vil den se meget lysere ud, end når hele væggen dækkes.

  10. En delvist malet væg
  Hvis du maler din væg delvist, enten i felter eller halvdelen af væggen, så kan du opnå nogle ret cool resultater. Maler du halvdelen af en væg, således at den øverste del er hvid og den nederste del er sort, vil det føles, som om der er højt til loftet.

  11. Mal henover et hjørne
  Har du køkkenalrum og stue i samme rum, kan du male henover et hjørne. Det er både med til opdele rummet og giver samtidig ekstra hygge i hjørnet. Et godt tip til store køkkenalrum, hvor man synsmæssigt gerne vil opdele området mellem køkken og stue.