Vintergrønt i vindueskarmen

  Du kan nemt skabe frodighed og for­års­for­nem­mel­ser i din vindueskarm, men mange af os har dog svært ved at lykkes med krydderurterne indendørs. Her får du et par gode tips til de mest populære sorter.

  Basilikum
  De 3 hovedregler for succes med basilikum er vand, varme og lys.

  6-8 timers dagslys hver dag er, hvad din basilikum har brug for – tænk over dette, når du vælger, hvilken vindueskarm den skal stå i. Der må gerne være både lyst og lunt.

  Vand altid din basilikum fra bunden! Men sørg for, at den ikke står med fødderne i vand eller tørrer ud. Basilikum skal gerne gødes ca. 1 gang om måneden med almindelig flydende gødning.

  Pluk af din basilikum fra toppen og knib eventuelle blomster væk. Den skal nok komme igen, hver gang du høster.

  Rosmarin
  Rosmarin kommer fra mid­del­havs­om­rå­det og kan derfor godt lide godt med lys og lidt sandet jord, der dræner godt. Den kan godt tåle at tørre en smule ud mellem vandingerne, men den må endelig ikke blive helt knastør.

  Vand din rosmarin fra bunden ved at stille den i håndvasken og suge vand i 5-10 minutter.

  Persille
  Persille er en af de krydderurter der kan overvintre udendørs, hvis det ikke bliver for koldt. Indendørs trives den bedst en smule køligt, så undgå en vindueskarm med radiator under.

  Persille vandes fra bunden ved at lade den suge vand i ca. 10 minutter et par gange om ugen, afhængig af hvor varmt den står.

  Timian
  Timian kræver megen sol og kan tåle en del kulde. Den trives bedst i en lys men kølig vindueskarm.

  Virker din timian tør i bladene, er luft­fug­tig­he­den i rummet formentlig for lav. Her kan du med fordel stille en gennemsigtig plasticpose over planten, så den holder bedre på fugtigheden.

  For alle krydderurter gælder det, at de hverken må tørre ud eller overvandes. God fornøjelse!