Jagten på drømmen

Når man skal købe sommerhus, så køber man ofte en drøm. Den ekstra luksus det er at have to boliger, hvoraf den ene primært er til ferier, afslapning og samvær med familie og venner i rolige omgivelser.

Det betyder også, at det er nogle andre ting, du skal tage stilling til, når du er på udkig efter sommerhus, frem for da du investerede i din helårsbolig. Dengang var det nok primært elementer som afstand til arbejde, institutioner og indkøbsmuligheder, der havde stor indflydelse på placeringen. Nu skal du i stedet gøre op med dig selv, hvor meget du gerne vil bruge dit sommerhus. Ligger det i en til to timers afstand fra din helårsbolig, er sandsynligheden for at få det brugt ofte noget større, end hvis du skal køre til den anden ende af landet for at benytte sommerhuset.

Strand eller skov?
Har du børn, er det måske afgørende, at sommerhuset ligger tæt på havet og en bade- og børnevenlig strand. Det skal måske være i cykelafstand, så de store unger selv kan køre ned og tage en eftermiddagsdukkert. Ligger stranden længere væk, og er det nødvendigt at starte bilen op for at komme derhen, så er det måske afgørende, at der er en iskiosk og mulighed for at købe lidt at spise i løbet af dagen.

Og måske er du slet ikke til strand, men fortrækker en skov til rolige gåture, en løbetur eller en tur på mountainbiken.

Indkøbsmulighederne er også værd at tage med i overvejelserne – skal cyklen kunne klare det, skal det kunne klares på gåben eller skal bilen startes op?

Området og faciliteterne i nærheden har meget at skulle have sagt, når du er på jagt efter drømmesommerhuset, så tænk det godt igennem.

60 eller 75 pct.?
Når du har fundet placeringen og området, er der andre overvejelser, der skal gøres.

De mere budgetrelaterede overvejelser går i flere retninger. Først skal du, selvfølgelig i samråd med banken, beslutte din købsramme. Den kan være påvirket af, om du overvejer at leje dit sommerhus ud i de perioder, hvor du ikke selv bruger det.

Så er der tilstanden af sommerhuset. Vedligeholdelse af et ekstra hus kan godt løbe op i længden. Omvendt er vedligeholdelse også en mulighed for at bygge om eller ud og få præcis det sommerhus, du drømmer om. Det spiller selvfølgelig ind, hvor meget af en ”gør-det-selv”-mand eller -kvinde du er, men husk, at håndværkerfradraget også kan bruges på sommerhuset.

Selve finansieringen af sommerhuset skal også på plads, og her er der gode nyheder. Siden 1. maj 2017 har folketinget besluttet, at et sommerhus kan belånes med op til 75 % i realkreditlån mod de tidligere 60 %. Det betyder, at hvis du køber et sommerhus til 1 million, så vil du kunne spare 3-600 kr. om måneden, ved at belåne de 75 % i et realkreditlån.

Så er der kun en ting tilbage – tag sommerhuset i brug! Nyd det, slap af, skab minder og forkæl dig selv og din familie.

Ejer du allerede et sommerhus, eller overvejer du at købe et sommerhus og leje det ud? Se mere på www.feriepartner.dk/udlejning

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs mere
Følg markedsudviklingen i et område
Sådan køber du

Andre har også læst