Boligkøbere og -sælgere nærmer sig hinanden

  Efter et år med stigende afstand mellem gennemsnitlige udbudspriser og tilsvarende salgspriser viser nye tal fra EDC, at boligkøbere og boligsælgere nu nærmer sig hinanden i en fælles forståelse af boligmarkedet.

  Hvor der således i december 2022 var 6 procents afstand mellem udbudspriserne og salgspriserne på villaer, er denne nu reduceret til ca. 4 procent. Tilsvarende gælder for både ejer­lej­lig­he­der og sommerhuse. Den begyndende forbrødring er tegn på, at sælgerne er blevet mere realistiske og køberne mere optimistiske.

  Det er væsentligt at forstå, at der ikke er tale om af­slags­pro­cen­ter, men om forskelle i gen­nem­snits­pri­sen på de ejendomme, der aktuelt er til salg i forhold til dem, der rent faktisk sælges.

  - Tallene kan tolkes i flere retninger, og de rummer alle en del af sandheden; boligsælgerne går i markedet med realistiske priser, og køberne tror i højere grad på fremtiden og har måske også erkendt, at der ikke for nuværende er udsigt til yderligere store prisfald, siger EDC's kom­mu­ni­ka­tions­chef, Jan Nordmann. - Vi kan dermed konkludere, at parterne på boligmarkedet i højere grad har en fælles forståelse af, hvad en ejerbolig skal koste, hvilket er et godt signal for den kommende tid.

  Med til historien hører også, at markedet blev rystet af krigen i Ukraine og den efterfølgende rentestigning og løbske energipriser i sommeren og efteråret 2022: - Man kan sige, at boligkøberne hurtigere tog bestik af situationen og valgte at afvente, mens sælgerne stadig kiggede efter, hvad naboen fik for sit hus før krigen. Meget tyder på, at begge parter er kommet sig oven på "chokket", ligesom det er væsentligt, at beskæftigelsen i Danmark ikke blev voldsomt påvirket af situationen. Boligpriserne har tilpasset sig med et generelt fald omkring 10 pct., hvilket til dels modsvarer de stigende fi­nan­si­e­rings­om­kost­nin­ger, og vi er på vej mod et afbalanceret marked, siger Jan Nordmann.

  Boligsalget i juli til dato i EDC ligger på et normalt niveau, hvor det normale er defineret som gennemsnittet af de seneste 10 år. Dermed fortsætter tendensen fra juni, der endte præcis på normalen.

  Fem gode råd til at gøre din landejendom klar til salg

  Efter corona har flere fået øjnene op for livet på landet. Vores land­brugs­di­vi­sion hos EDC kan hjælpe dig med køb og salg af landejendomme; lige fra store pro­duk­tions­land­brug til mindre fri­tidsland­brug. Få vores bedste råd til at gøre din landejendom klar til salg.

   Læs artikel

   3 gode råd til førs­te­gangs­kø­be­re

   Drømmer du om at blive boligejer? Vi har 3 gode råd til førs­te­gangs­kø­be­re, der kan hjælpe dig tættere på boligdrømmen. Få overblik over din økonomi og vær både realistisk og tålmodighed. Læs vores tips og gør din boligdrøm til virkelighed!

    Læs artikel

    Gør din have lidt vildere

    Vil du gavne bi­o­di­ver­si­te­ten og skabe et hyggeligt uderum? Med enkle ændringer kan din have blive en oase for insekter, fugle og smådyr. Få tips til, hvordan du forvandler din have til en vild, men velholdt oase

     Læs artikel