Gør din have lidt vildere

  Sådan gavner du bi­o­di­ver­si­te­ten

  Som haveejer, eller hvis du bor med adgang til et gårdmiljø, kan du være med til at fremme bi­o­di­ver­si­te­ten og samtidig indrette nye brugbare uderum.  

  Med en række relativt enkle ændringer og in­dret­nings­tips kan vil­lakvar­te­rets haver, som­mer­hus­ha­ver­ne og ejer­lej­lig­he­der­nes gårdmiljøer gøre en forskel, der skaber bedre betingelser for insekter, fugle og andre smådyr, som holder til i biotoper, hvor der er tænkt på dem.

  Nye uderum kan skabe øget brugsværdi

  En lidt vildere og mere naturlig have kan øge brugsværdien af din nuværende, nye eller fremtidige have. 

  Der er masser af muligheder, også i en helt almindelig parcelhushave, der kan forvandles til en lille vildtoase, hvis det gribes systematisk an. Se et eksempel hos Videncentret Bolius om at bringe naturen ind i parcelhushaven.   

  Udover glæden ved mang­fol­dig­he­den af blomstrende farverigdom, flere sommerfugle og summende bier, er afgrænsede vilde områder i haven eller gården med til at skabe nye udendørs rum, som er hyggelige at opholde sig i.      

  Det kan være så nemt som en græsplæne, der kombinerer slåede stier og opholdsområder med mere vildtvoksende højt græs. Eller en sol- eller skyggefuld del af haven, afgrænset af store krukker med insektvenlige sommerblomster. I den lidt mere krævende afdeling kan du bygge en pergola og plante insektvenlige slyngplanter. Mange planteskoler har særlige afdelinger i den fysiske butik eller i webshoppen, hvor de blomster og planter, der fremmer bi­o­di­ver­si­te­ten, er samlet.

  Vildt og vel­struk­tu­re­ret

  En lidt vildere have kræver generelt mindre pasning, så det er også en god idé, hvis du hellere vil sidde i skyggen med benene oppe og en god bog end at slå græs, klippe kanter og jagte mælkebøtter. 

  Men “vildt og naturligt” behøver ikke at være ensbetydende med en have, der gror til og ligner noget, ejerne ikke rigtig gider passe. Du kan kombinere en vel­struk­tu­re­ret, gennemtænkt og velholdt have med øget biodiversitet. Se mere om det og hent inspiration i Haveselskabets artikel med idéer til at designe en vildt pæn have