Hvor er boligmarkedet på vej hen?

  Selv om vi nu er et par måneder inde i 2024, er det stadig meget usikkert, hvilken retning boligmarkedet tager i år. Efter en hektisk afslutning på 2023 (hektisk på grund af bo­ligskat­tere­for­men, der medførte en mulighed for skatterabat for boliger solgt og overtaget før årsskiftet) var det ventet, at 2024 ville lægge ud med et dyk i salget. Denne forventning har vist sig at holde stik, men ikke helt så slemt som frygtet.

  Hos EDC ligger vi med salgstal fuldstændig på linje med de samme måneder i 2023. Og det er vel meget godt, vil mange mene, men vi er nu ikke helt enige. Januar og februar i 2023 var nemlig også relativt stille måneder og et godt stykke fra de muntre boligsalgs-år under og umiddelbart efter coronatiden. Det kunne således sagtens være bedre.

  Vender vi blikket fra de faktiske salgstal for i stedet at se på alle de aktiviteter, der leder op til et salg, ser det mere lovende ud – specielt for boligkøberne.

  Der kommer nemlig flere boliger til salg nu. De mange EDC-mæglere landet over har været på 21 pct. flere salgs­vur­de­rin­ger i år og taget 14 pct. flere boliger til salg, end vi gjorde i samme periode sidste år. Det betyder samlet set, at der netop nu er næsten 50 pct. flere boliger at vælge imellem, end der var for bare et år siden. Historisk set er der dog stadig tale om et udbud i den lave ende og noget under det, vi opfatter som et normalt niveau.

  Når regnebrættet skal gøres op, står vi altså med et stigende udbud af boliger til salg – men stadig under det normale og langt fra det rekordstore udbud, som vi så for 12-13 år siden. Salget er på det jævne, men slet ikke kriseramt, som vi så det under finanskrisen. Et godt bud for året, og under forudsætning af at rente og ledighed forbliver i ro, er dermed et salg lidt under det gennemsnitlige.

  For boligprisernes vedkommende spiller det ind, at der lige nu er relativt fin balance mellem udbud og efterspørgsel, og der er generelt ro om danskernes økonomi. Dermed tegner det til, at priserne forbliver nogenlunde på det nuværende niveau i de fleste områder, men måske med en svag pil nedad i de områder, hvor boligpriserne steg kraftigst igennem 2023.

  Summa-summarum: OK – uden at være prangende.