Villasalget eksploderede i hovedstaden i maj

  Efter et år med usikkerhed, højere renter og høje energipriser, der tilsammen medførte en betydelig afkøling af boligmarkedet, viser den netop afsluttede maj helt andre takter.

  Det særligt interessante er, at det er salget af villaer i ho­ved­stads­om­rå­det, dvs. København, Københavns omegn og Nordsjælland, der med 61 pct. flere salg i maj i forhold til maj sidste år nærmest er eksploderet. Selv i forhold til maj i alle tiders rekordår for boligsalg, nemlig 2021, er der i år tale om et bedre salg af villaer i ho­ved­stads­om­rå­det.

  - Ho­ved­stads­om­rå­det er altid interessant at følge, fordi det er netop her, enhver vending i markedet sker både først og kraftigst, siger EDC's kom­mu­ni­ka­tions­chef, Jan Nordmann. - Det er derfor særligt spændende, at vi nu ser så signifikant fremgang i salget netop her. Det kan være en strømpil for, hvordan resten af boligmarkedet vil udvikle sig de kommende måneder.

  For resten af landet ses fortsat et salg under maj sidste år, bortset fra resten af Sjælland og Syd- og Sønderjylland, hvor der er en fremgang på henholdsvis 8 pct. og 19 pct. Samlet set ender vi med et villasalg, der er tre pct. bedre end samme måned sidste år.

  - Man skal altid passe på med at lægge alt for meget i en enkelt måneds tal, men udviklingen her er dog så markant, at den er værd at bemærke, ligesom datamængden er stor nok til, at tendensen ikke bare kan afvises som statistisk tilfældighed, siger Jan Nordmann.

  Følgerne af krigen i Ukraine satte sig for alvor først i boligmarkedet i juni og juli 2022, så når der sammenlignes med maj sidste år, er det stadig en forholdsvis "normal" periode for boligsalget.

  For ejer­lej­lig­he­der­nes vedkommende viser EDC's salgstal ikke samme mønster. Her er salget fortsat under sidste års niveau, idet der er solgt 14 pct. færre lejligheder i maj i år.

  - For ejer­lej­lig­he­der­ne i København gælder det særlige, at de prismæssigt er højt oppe, samtidig med at vi forventer stigende boligskatter på ejendomme i København og Frederiksberg Kommuner. Det trækker lidt nedad, men omvendt kan en boligkøber opnå en særlig skatterabat, hvis købet og overtagelsen sker inden 31. december 2023, så vi har en forventning om, at vi i løbet af efteråret kommer til at se en stigning i salget af ejer­lej­lig­he­der, mener Jan Nordmann.

  Tallene er baseret på EDC's bolighandler i maj 2023, der i alt omfatter 1.461 ejendomme.

  Nye ejen­doms­vur­de­rin­ger – betydning for boligkøbere og -sælgere

  De nye, foreløbige ejen­doms­vur­de­rin­ger er netop blevet offentliggjort, og de er naturligvis blevet modtaget med stor interesse fra boligejerne. For langt de fleste medfører det faldende eller uændrede boligskatter, selvom vurderingerne stiger. Det anslås, at 4 ud af 5 boligejere kommer til at slippe lidt billigere, og for nuværende boligejere er der endda indført en særlig rabat.

   Læs artikel

   Skatterabat fører til rekordsalg af lejligheder i København

   Salget af ejer­lej­lig­he­der i ho­ved­stads­om­rå­det skiller sig kraftigt ud fra det gennemsnitlige salg i øjeblikket. Faktisk blev august 2023 den bedste nogensinde for salg af ejer­lej­lig­he­der hos EDC. Årsagen er bo­ligskat­tere­for­men, der træder i kraft den 1. januar 2024, som rummer en særlig skatterabat til ejendomme overtaget før årsskiftet.

    Læs artikel

    Vær klar til var­me­pum­pe­pulj­en den 12/9

    Ener­gi­sty­rel­sen har netop åbnet op for var­me­pum­pe­pulj­en, hvilket er din chance for at opgradere din eksisterede energikilde til en mere økonomisk og miljøvenlig. Men det er først til mølle-princip, så man skal være godt forberedt, inden puljen åbner.

     Læs artikel