Bedre end at vinde Tour de France: Kør 7 km på cykel og tjen 1,7 mio.

Når de studerende får svar på, om de er optaget på drømmeuddannelsen, begynder jagten på en bolig i de store uddannelsesbyer for alvor. Her er det værd at overveje at bosætte sig blot nogle få kilometer uden for centrum.

Ved at acceptere en cykeltur på nogle få km og en transporttid på under 30 minutter kan en ejerlejlighedskøber spare mere end 1,5 mio. - eller få flere kvadratmeter for de samme penge. Og hvad der er sparet, er som bekendt tjent. Det seneste års markante boligprisstigninger har især berørt boliger i centrum og fordelene ved at rykke en kort cykeltur væk, er dermed blevet endnu større end tidligere.

"Mange unge drømmer om at bo i byen og være tæt på alle de tilbud, der findes der. Men det lidt roligere miljø uden for bykernen ser mange også som en fordel, og her kan man få flere eller bedre kvadratmeter - eller opnå en solid besparelse," siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmann.

Mest at tjene i København
Der er ca. 7 kilometer mellem Rådhuspladsen i København og Rødovre, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en ejerlejlighed i øjeblikket er ca. 30.000 kr. Til sammenligning ligger kvadratmeterprisen i Københavns centrum på næsten 60.000 kr. i gennemsnit. Det er altså muligt at spare omkring 1,7 mio. ved at rykke blot nogle få kilometer uden for byen - eller få en dobbelt så stor lejlighed for de samme penge.

Skal man studere i Aarhus, er der 1,1 mio. kr. at spare ved at rykke til Viby, som ligger 6 km fra centrum. Ligger uddannelsen i Odense, er der knapt 300.000 kr. at spare ved at rykke fra centrum og ud til Odense SV, hvor det også er muligt at finde en større lejlighed til samme pris.

Også i Aalborg er det muligt at spare omkring 300.000 kr. ved at finde en lejlighed nord for Limfjorden, nærmere bestemt i Nørresundby, frem for centrum af Aalborg.

"Selvfølgelig får man ikke de samme omgivelser og miljø ved at rykke lidt uden for centrum, men det er en god ide lige at tage en tur omkring forstæderne og overveje, om det ikke er værd at spare et betragteligt beløb eller at få en bedre lejlighed for de samme penge," siger Jan Nordmann. "Rent investeringsmæssigt tror jeg også, at lejligheder i forstæderne kommer til at have en prisudvikling de kommende år bedre end lejlighederne helt inde i centrum, fordi de sidstnævnte allerede har oplevet store prisstigninger, hvilket ikke gælder i helt samme omfang bare nogle få kilometer væk."

Aktuelle eksempler:

København K:
60 kvm., 3.995.000 kr.

Rødovre:
56 kvm., 1.795.000 kr.

Aarhus C:
57 kvm., 2.595.000 kr.

Viby J:
67 kvm., 1.199.000 kr.