Solceller – tjen penge på vejret

    Med solceller på taget af dit hus hjælper du med at passe på miljøet. Hvis du er rigtig heldig, og solen skinner på dig og dit tag, så kan du faktisk også tjene penge på at sælge din overskydende strøm til dine naboer.

    Solcellerne er forureningsfri og producerer elektricitet, og de varianter, der findes på markedet i dag, kan omdanne op til 20 % af solens stråler til ren energi. Solceller findes i mange forskellige udformninger og kvaliteter, men fælles for dem er, at de sidder i moduler af 36-72 solceller. De placeres oftest på taget eller facaden af dit hus, hvor solen rammer de fleste timer af dagen.

    Den største udfordring ved solcelleanlæg er, at man på nuværende tidspunkt ikke har udviklet en metode til at ”opspare” den strøm, som man ikke bruger. Logisk nok producerer sol­cel­le­an­læg­ge­ne mest elektricitet i dagtimerne, men det er også i disse timer, at danskerne bruger mindst el, da vi ikke er hjemme.

    Den overskydende elektricitet kan så handles på elmarkedet via nogle af de større spillere, men det optimale havde været, hvis man kunne spare sin egen produktion af el op og bruge den i de timer, hvor vi er hjemme og behovet er større. Ikke desto mindre må en af de største fordele ved at anskaffe sig et solcelleanlæg være hensynet til miljøet og vores planet. Udregninger viser, at 10 kvm solceller sparer op til et halvt ton CO2 om året.

    Den lang­tids­hold­ba­re løsning
    Samtidig er solceller stort set ved­li­ge­hol­del­ses­frie og kan nemt integreres som en del af arkitekturen på dit hus. Der er heller ingen støjforurening ved solceller, og langt de fleste leverandører af solcelleanlæg garanterer en levetid på min. 25 år. Det er altså en lang­tids­hold­bar løsning, om end der er nogle lidt større udgifter forbundet med installationen af anlægget.

    Gode råd til dig, der overvejer at investere i et solcelleanlæg

    • Gå efter et kvalitetsmærke og en fabrik, som har repræsentation i EU.
    • Bed om datablade og dokumentation på årlig forventet produktion på dit nye anlæg.
    • Tab mindst muligt. Dit anlæg vil miste lidt af sin ydeevne med årene, men nogle firmaer stiller garanti for, hvor lidt eller meget ydeevne der vil være efter f.eks. 10 år.
    • Vælg en montør, som du har tillid til. Installation af et solcelleanlæg er et større projekt, så vælg en montør, der har erfaring med opsætning og installation af solceller.

    En anden fordel ved at få installeret solceller er, at det forhøjer din boligs salgsværdi. Så hvis du skal sælge inden for en overskuelig fremtid, er investeringen i sol­cel­le­an­læg­get måske ikke en dårlig ide.

    Mulighederne er mange, og markedet tager tid at grave sig igennem, men den tid, du investerer i det, er formentlig godt givet ud – om ikke andet så for miljøets skyld.