Fremtidens boligtyper - se med i krystalkuglen
Flere fælles kvadratmeter og gentænkte parcelhuse?
Fremtidens boliger kommer til at vægte bæredygtighed og fællesskab over individualitet og volumen.
Sådan lyder spådommen fra Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius, som i Jyllands-Posten giver sit bud på, hvordan boligudbuddet og danskernes krav til deres bolig vil udvikle sig i de kommende år.
Lige nu er tendensen, at nybyggede huse bliver større og større. Det bør der laves om på, hvis vi skal tage bæredygtighedsdagsordenen alvorligt, mener Kristine Virén.
Der skal være færre kvadratmeter til den enkelte og flere kvadratmeter, vi kan være fælles om, siger hun til avisen og peger på danskernes foretrukne boform, egen etplans-villa med have, også kendt som parcelhuset, som et oplagt sted at tænke nyt.
- I dag er der flere husstande med én voksen end med to i Danmark. Derfor giver det mening at arbejde mere fællesskabsorienteret med parcelhusene, for eksempel ved at dele dem op i flere, så der måske kunne bo to enlige.
Det kan også være, at flere bygger om for at kunne leje et eller flere værelser ud. - Den slags løsninger bliver interessante fremover, forudsiger Kristine Virén.
Bofællesskaber vinder frem
Der er vedvarende tegn på, at tanken om at bo flere sammen har medvind blandt danskerne. En opgørelse fra Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet viste for et par år siden, at antallet af bofællesskaber i Danmark har været stigende siden 1980, at der især er kommet flere til siden 2010, og at de fællesskabsorienterede boformer både appellerer til seniorer, børnefamilier og enlige med børn.
En forklaring kan være, at bofællesskaber har flere funktioner og kan opfylde forskellige behov, mener livsstilsekspert Julia Lahme.
- De kan gøre os mindre ensomme, give os mere fællesskab, men også gøre vores liv lettere. Derfor ser vi, at der er rift om pladserne i de bofællesskaber, der er henvendt til børnefamilier, siger hun til tv2.dk.
EDC’s kommunikationschef, Jan Nordmann, fremhæver vigtigheden af, at man i den kommunale planlægning i højere grad har fokus på danskernes behov og ønsker:
- Vi kan jo se, at når vi en sjælden gang kan udbyde nye boliger i eksempelvis seniorbofællesskaber, ligger køberne i kø i telt foran butikken. På trods heraf er det vores oplevelse, at mange kommuner fortsat tænker i børnefamilier, når de planlægger og udstykker nye boligområder. Det gør de givetvis ud fra en filosofi om, at der er flere skattekroner i børnefamilierne end i seniorerne, men det tror jeg er en fejltagelse.
Sagen er ifølge Jan Nordmann nemlig den, at mange seniorer gerne vil flytte fra deres huse, men mangler et sted at flytte hen, og de bliver derfor boende i en bolig, der er for stor og ikke passer til deres behov.
- Hvis de ældre fik muligheden for at flytte, kommer de store villaer, som børnefamilierne efterspørger til salg - og kommunerne opretholder deres skattegrundlag. Mit bud er derfor, at en del af løsningen i forhold til at sikre en fornuftig allokering af boliger er at tilgodese danskernes behov for boliger gennem hele livet. At det også hænger godt sammen med bæredygtighed og fornuftig ressourceanvendelse, gør det jo kun endnu mere oplagt.
Se også: Danskerne drømmer om ejerbolig