Som­mer­hus­mar­ke­det lever sit eget liv

  Uanset om konjunkturerne går op eller ned, lever som­mer­hus­sal­get lidt sit eget liv. Der er flere gode forklaringer på dette; en af dem er, at netop fordi sommerhuset er en bolig nummer to, er man ikke på samme måde indstillet på at sælge, som man er, når helårsboligen ikke længere passer til familiens behov. Og skulle årsagen være, at man føler sig presset på økonomien, kan man næsten altid vælge at leje sommerhuset ud og derved holde størstedelen af omkostningerne nede.

  Aktuelt (maj 2023) er der ca. 4.500 sommerhuse til salg i Danmark. Det er en hel del færre, end hvad vi så før coronaen, hvor vi senest havde et ”normalt” marked. Således var der i begyndelsen af 2020 hele 8.000 sommerhuse at vælge imellem på ejen­doms­mæg­ler­nes hylder.

  - Set i lyset af stigende renter og generel afmatning på boligmarkedet kan det måske overraske nogen. Men præcis, som vi så både under finanskrisen og coronakrisen, adskiller som­mer­hus­mar­ke­det sig fra det øvrige boligmarked, siger Jan Nordmann, der er kom­mu­ni­ka­tions­chef i EDC.

  Tilsvarende gælder salget af sommerhuse: I april 2023 lå salget af sommerhuse 9 pct. lavere end sidste år, mens salget af villaer lå 20 pct. under sidste års tal. – Det vil ikke være helt forkert at sige, at som­mer­hus­mar­ke­det går lidt fri af de forhold, der i øvrigt har ramt boligmarkedet. Der er pænt med købere i markedet, der er ikke så mange sommerhuse til salg, og begge dele er medvirkende til, at vi fortsat i gennemsnit har ganske korte salgstider for sommerhuse, siger Jan Nordmann.

  Før coronaen brød ud, var et sommerhus i gennemsnit til salg i 295 dage, før køberen meldte sig. Under covid-19 faldt salgstiden til godt det halve, og her ligger den stadig.

  For som­mer­hu­se­je­ren, der overvejer at sælge, er der en god pointe netop nu: - For sælgeren er det en fordel, at udbuddet er lavt, for så vil et nyt sommerhus på markedet få mere opmærksomhed, simpelthen fordi der er færre alternativer for køberne. Og det øger sand­syn­lig­he­den for at få solgt.

  Pusler tanken om salg af din bolig eller sommerhus i baghovedet, er du altid velkommen til at tage fat i din EDC-mægler og få en uforpligtende snak om mulighederne og den rigtige salgsstrategi for dig i det nuværende marked.

  Se seneste nyheder fra EDC

  Se mere om sommerhuse

  Få en vurdering af dit sommerhus

  EDC er Danmarks største kæde af som­mer­hus­mæg­le­re, og vil du sælge dit sommerhus, er det første skridt på vejen at få en professionel vurdering med et gratis Salgstjek.

  Bestil et Salgstjek

  Vil du udleje sommerhuset?

  Vil du leje dit sommerhus ud, mens det er til salg, eller vil du bare tjene lidt ekstra? Så kan du trygt overlade udlejningen til Feriepartner, som er en del af EDC.

  Udlej dit sommerhus