Udlej dit sommerhus og tjen penge

  Hvis du ikke får brugt dit sommerhus eller overvejer at sælge det, så husk, at du faktisk kan tjene lidt ekstra penge ved at udleje det. Selv hvis dit sommerhus allerede er sat til salg, kan du stadig leje det ud, mens du venter på den rette køber. Og det bedste af det hele er, at de første 44.500 kr. af le­je­ind­tæg­ter­ne er skattefri, når du udlejer gennem bureau.

  En undersøgelse blandt danskere, der leder efter et sommerhus hos EDC, viser, at fire ud af ti planlægger at leje deres sommerhuse ud i en del af året. Der er dog regionale forskelle, hvor det gælder to ud af tre i Region Syddanmark og kun hver fjerde i hovedstaden, der ønsker at udleje deres sommerhus.

  Ved at leje dit sommerhus ud en del af året har du mulighed for at få et solidt økonomisk tilskud til sommerhuset. Hvis dit sommerhus er attraktivt og beliggende i et område med mange turister, kan du endda ende med at gøre det til en over­skud­s­for­ret­ning.

  De ganske lempelige skatteregler gør det muligt for sommerhusejere at beholde en stor del af deres lejeindtægter, især hvis udlejningen sker gennem et bureau. For eksempel, hvis du har en lejeindtægt på 100.000 kr. om året og har valgt beskatning med fast bundfradrag, vil skatten kun være omkring 11.000 kr. Hvis lejeindtægten er 50.000 kr., skal der stort set ikke betales skat.

  Som sommerhusejer har du et bundfradrag for lejeindtægter, der i 2023 udgør 44.500 kr. under forudsætning af, at udlejningen foregår gennem bureau. Står du selv for udlejningen, er fradraget kun 12.200 kr. Udover dette bundfradrag kan du fradrage yderligere 40% af indtægterne, hvorefter resten beskattes som ka­pi­ta­lind­komst.

  Baggrunden for de attraktive skatteregler er beregninger, der viser, at udlejning af sommerhuse medfører en omsætning i lokalområdet på mere end 300.000 kr. om året. Dermed er ud­lej­nings­som­mer­hu­se­ne en vigtig kilde til beskæftigelse uden for de store byer og til valutaindtægt til Danmark.

  Flemming Toft Andersen, direktør for Feriepartner, der er landets største kæde af selvstændige, lokale ud­lej­nings­bu­reau­er, udtaler: "Vi har de seneste år oplevet en stigende efterspørgsel på at holde ferie i et dansk sommerhus fra navnlig tyske turister, og vi ser samme tendenser i indeværende år. Derfor er det også positivt, at flere danskere nu udnytter muligheden for at udleje deres sommerhus, for vi ved, at efterspørgslen er til stede blandt turisterne. Således gavner husejerne ikke bare dem selv, men også aktiviteten og beskæftigelsen i 'Vand­kants­dan­mark'."

  Det er især familieegnede huse i nogenlunde pæn stand, som turisterne efterspørger. Hvis dit sommerhus har plads til to familier og tilbyder nogle aktiviteter rundt om huset, er det et ekstra plus.

  Det totale marked for ud­lej­nings­som­mer­hu­se i Danmark har de seneste år ligget stabilt omkring 40.000 feriehuse. Dog har der været en stigning i antallet af huse til udlejning det seneste år, hvor markedet er vokset med godt 2.000 huse, svarende til 5%. I 2022 blev der foretaget 23,1 millioner overnatninger i de danske feriehuse, hvilket er det højeste antal nogensinde. Tyske turister står for ca. 65% af over­nat­nin­ger­ne i danske feriehuse, efterfulgt af danskere med ca. 28% af over­nat­nin­ger­ne, samt norske, hollandske og svenske turister.

  Udlej gennem Feriepartner

  Vil du leje dit sommerhus ud, kan du trygt overlade det til Feriepartner Danmark, som er en del af EDC. Her er du sikret en høj kvalitet, troværdighed og attraktive priser.

  Feriepartner er organiseret lokalt og driver ikke et stort, dyrt hovedkontor, og derfor kan bureauet tilbyde gæsterne en billigere ferie og som­mer­hu­se­je­ren en bedre afregning end konkurrenterne. Privat udlejning gennem Feriepartner er altså en fordel for både sommerhusejer og feriegæst.

  Se mere om udlejning hos Feriepartner

  Nye ejen­doms­vur­de­rin­ger – betydning for boligkøbere og -sælgere

  De nye, foreløbige ejen­doms­vur­de­rin­ger er netop blevet offentliggjort, og de er naturligvis blevet modtaget med stor interesse fra boligejerne. For langt de fleste medfører det faldende eller uændrede boligskatter, selvom vurderingerne stiger. Det anslås, at 4 ud af 5 boligejere kommer til at slippe lidt billigere, og for nuværende boligejere er der endda indført en særlig rabat.

   Læs artikel

   Skatterabat fører til rekordsalg af lejligheder i København

   Salget af ejer­lej­lig­he­der i ho­ved­stads­om­rå­det skiller sig kraftigt ud fra det gennemsnitlige salg i øjeblikket. Faktisk blev august 2023 den bedste nogensinde for salg af ejer­lej­lig­he­der hos EDC. Årsagen er bo­ligskat­tere­for­men, der træder i kraft den 1. januar 2024, som rummer en særlig skatterabat til ejendomme overtaget før årsskiftet.

    Læs artikel

    Vær klar til var­me­pum­pe­pulj­en den 12/9

    Ener­gi­sty­rel­sen har netop åbnet op for var­me­pum­pe­pulj­en, hvilket er din chance for at opgradere din eksisterede energikilde til en mere økonomisk og miljøvenlig. Men det er først til mølle-princip, så man skal være godt forberedt, inden puljen åbner.

     Læs artikel