Udlejer du både sommerhus og helårsbolig?

  Se hvor meget du kan få i skattefri samlet indtægt 

  Det er en kendt sag, at udlejning af et sommerhus kan give et godt tilskud til budgettet, mens du ejer sommerhuset og være et godt salgsargument, hvis den potentielle lejeindtægt regnes med i en salgssituation. Hvis du også har mulighed for at udleje din helårsbolig i kortere perioder, kan du endda øge den skattefri indtægt, idet der gælder solide bundfradrag for både udlejning af sommerhus og helårsbolig.

  Bundfradraget i 2024 er på 46.100 kr. for sommerhuse og 32.300 kr. for helårsboliger. Det betyder, at du som privat udlejer, der anvender den såkaldte bund­fradrags­me­to­de, kan tjene op til 78.400 skattefri kroner om året, når du både udlejer dit sommerhus og din helårsbolig. 

  Af lejeindtægter derudover er 40 pct. skattefri, mens det, der så er tilbage, bliver beskattet som ka­pi­ta­lind­komst. Ka­pi­ta­lind­komstskat­ten ligger omkring 35 pct. for de fleste danskere vurderer re­vi­sions­sel­ska­bet BDO ifølge Finans.dk.

  Professionelt ud­lej­nings­bu­reau er et krav

  En betingelse for at anvende bundfradragene er, at du lejer ud gennem professionelle og godkendte ud­lej­nings­bu­reau­er, som f.eks. Feriepartner, som så sørger for at indberette dine lejeindtægter til skat­te­myn­dig­he­der­ne. Gør du det, er du fritaget for at føre regnskab over udgifter og indtægter til skat­te­myn­dig­he­der­ne. Dog er du stadig selv ansvarlig for, at alle lejeindtægter kommer med på dit op­lys­nings­ske­ma.

  For udlejning af din helårsbolig gælder der desuden den regel, hvis du vil gøre brug af bund­fradrags­me­to­den, at der ikke må være tale om lang­tids­ud­lej­ning, som i denne sammenhæng, ifølge BDO, defineres som “udlejning i en sammenhængende periode på fire måneder eller længere til den samme person.”

  Pas på ‘momsfælden’ ved udlejning af værelser

  BDO minder i øvrigt om, at du som privat udlejer af sommerhus og/eller helårsbolig, skal være opmærksom på det, selskabet kalder ‘momsfælden’:

  Lejer du værelser ud for mere end 50.000 kr. om året, skal du betale moms af dine lejeindtægter. Udlejer du hele din bolig eller dit sommerhus, er udlejningen derimod altid momsfri, uanset hvor meget du tjener, skriver BDO på sin hjemmeside.

  Læs mere om fordelene ved at leje dit sommerhus ud

  Kender du ud­lej­nings­po­ten­ti­a­let i et sommerhus?