Energimærkning

Når du vil sælge din bolig eller leje den ud, skal du have en gyldig energimærkning fra et certificeret energimærkningsfirma.

Vil du sælge din bolig, så sørg for at få energimærket lavet i god tid inden - for boligen må ikke sættes til salg, før der er udarbejdet et energimærke. Energimærkningen viser hvor store energiudgifter, der er i boligen, og forslag til forbedringer det kan betale sig at gennemføre.

Formålet med energimærkning

Det primære formål med energimærket er at motivere til energibesparelser og øge effektiviteten af energiforbruget i bygninger. Men for købere af din bolig er det mest for at se, hvilke energimæssige udgifter der er ved købet. Så sørg for at få en god snak med energikonsulenten. Måske er det kun få forbedringer, der skal til for at forbedre energimærket og øge chancerne for at få boligen godt solgt.

Gælder som hovedregel i 10 år

Energimærkninger udfærdiget efter 1. februar 2011 gælder som udgangspunkt i 10 år. Men hvis der ved energimærkningen findes besparelser på mere end 5 procent af forbruget - med en tilbagebetalingstid på under 10 år, er gyldigheden kun 7 år. Energimærkningen må gerne genbruges, hvis boligen skal sælges igen, når bare det sker inden for gyldighedsperioden.

Energimærkninger fra perioden 1. sep. 2006 til 31. jan. 2011 gælder i 7 år. Energimærkninger fra før den 1. september 2006 er gyldige i 5 år. Energimærkningen bliver ugyldig, hvis du bygger om eller laver andre ændringer, der påvirker energiforbruget væsentligt.

Prisen er fast

Prisen for energimærkning af enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse og stuehuse er reguleret af Erhvervs- og Byggestyrelsen. Du kan ofte få rabat, hvis du bestiller energimærkning samtidig med en tilstandsrapport.