Enestående mulighed for at blive vinbonde: Danmarks største vingård til salg

Danmarks største vingård er til salg
  • Landbrug
  • Vingård
  • Røsnæs

Danmarks største vingård Dyrehøj Vingaard er netop sat til salg for 39 mio. kr. Vingården ligger på Røsnæs ved Kalundborg, som anses for at være det bedste område i Danmark til at dyrke vin. EDC Landbrug Poul Erik Bech har fået til opgave at formidle salget af den unikt beliggende vingård, som har tilhørende grundareal på 53,5 hektar.

"Det hele startede med, at en lokal landmand sagde til mig, at det var det bedste sted i Danmark at dyrke vin," siger ejer af Dyrehøj Vingaard, Tom Christensen, som købte Dyrehøjgård i 2007 og et år senere satte de første vinstokke i jorden. Det skulle vise sig at være startskuddet til det, som i 2011 blev Danmarks største vingård, og som i dag, 16 år senere, har ca. 50.000 vinplanter i jorden og stadig drifter i bedste velgående. Tom Christensen fortæller:

"Jeg havde en gård med svineavl i 16 år, men der skulle ske noget nyt. Jeg havde ingen forudsætninger for at producere vin, men besluttede mig alligevel for at starte op, da nabolandmanden sagde, at det var det bedste område i Danmark. Og det er jo gået meget godt. Nu er der gået 16 år igen, og jeg har brug for at der sker noget nyt. Jeg er mere iværk­sæt­ter­ty­pen end drift-typen, så nu er det tid til at overlade 'mit lille barn' til én, der kan tage sig godt af det og sørge for, at Dyrehøj forbliver øverst på den danske vin-trone."

Meget mere end vinproduktion
I løbet af de 16 år har Dyrehøj Vingaard udviklet sig til at være meget mere end at være en vingård. Tom Christensen siger:

"Vi har været inde i en rivende udvikling siden vi satte de første vinstokke i jorden i 2008. Vi har opbygget et professionelt vineri og ansat dygtige folk, herunder ønologer som er vinens brygmestre og har en gigantisk passion for vin. Bevidst har vi opbygget overkapacitet, så vi kan producere vin for andre danske vinproducenter, som måske ikke har de samme faciliteter, som vi har. Desuden har vi tilføjet vores eget destilleri, så re­st­pro­duk­tio­ner fra vores vinproduktion kan bruges som base for vores produktion af spiritus, som vi har oplevet en stor efterspørgsel efter."

Han fortsætter: "Derudover har interessen for Danmarks største vingård givet et ekstra element til vores forretning i form af turisme. Vi har over 40.000 besøgende om året, som besøger vores vinbutik, vores vinbar, tager en rundvisning, bruger gården som kursussted eller besøger Café Dyrehøj, som vi har bortforpagtet, men i øvrigt har et super godt samarbejde med."

Mulighed for at blive Danmarks førende vinbonde
Går du med drømme om at blive Danmarks ukronede vinkonge eller -dronning, så er der en enestående mulighed for det.

"Der er mulighed for at sætte retningen inden for dansk vin og være med til at løfte det til nye højder på den internationale vinscene. Du kan være med til at udvikle Røsnæs som Danmarks bedste sted at lave vin. I øjeblikket arbejder vi på en beskyttet op­rin­del­ses­be­teg­nel­se - BOB, som man kender fra vinområderne i Sydeuropa, og det kan vise sig at være et stort gennembrud for både området og dansk vinproduktion, hvis vi opnår BOB-status på Røsnæs," siger Tom Christensen og fortsætter:

"Jeg vil selvfølgelig være til rådighed med al den rådgivning og sparring, som den nye ejer har brug for, så vi sikrer den bedst mulige fremtid for vingården. Jeg er jo kun interesseret i, at mit 'lille barn' fortsætter med at vokse sig stor og stærk."

Mere sol, mindre nedbør og gode faciliteter
Det er ikke tomme ord, når Røsnæs bliver nævnt som det bedste sted i Danmark til at dyrke vin. Forskellige studier viser rent faktisk, at der er noget om snakken. Frank Poll, landbrugschef hos EDC Landbrug Poul Erik Bech, er enig. Han siger:

"Røsnæs er et naturskønt område med vand på tre sider. Det betyder, at der er mindre risiko for frost og dermed mere stabile temperaturer, som gavner vinmarkerne. Der er mere end 200 timers solskin på Røsnæs på et år sammenlignet med gennemsnittet af solskinstimer andre steder i landet, og desuden også mindre nedbør. Desuden giver de sydvendte skråninger et optimalt lysindfald, og solvarmen kan reflektere. Det åbne terræn giver samtidigt mere vind, som udtørrer evt. svampeangreb."

Selve ejendommen har et samlet etageareal på 3.305 m² fordelt på ni forskellige bygninger. Morten Hansen, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse, siger: "Bygningerne er nyrenoverede og fremtræder i god og præsentabel stand. I hovedhuset er der indrettet galleri og administration i stueplan og me­d­ar­bej­der­fa­ci­li­te­ter på 1. sal. De oprindelige stalde i hesteskoform er gen­nem­renove­re­de med bortforpagtet café og kursuslokaler, produktion, lager og vinbutik. Derudover er der produktion og lagerplads i to yderligere bygninger på 450 m² og mere lagerplads i en nyopført lagerhal på 950 m². Der er for nylig opført en varmecentral med flisfyr på 300 kW."

Vil du vide mere om land­brugs­mar­ke­det? Læs seneste udgave af LandbrugFokus nu!

Klik her

Landbrugsmægler med nationalt netværk

Vi er en specialiseret land­brugs­af­de­ling, og en del af Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed. Ud over land­brugs­af­de­ling, får du et landsdækkende netværk af 19 erhvervscentre og over 80 boligbutikker, til at sælge dit landbrug.

Frank Poll

Landbrugschef, forstkandidat, ejendomsmægler, MDE

fpo@edc.dk22 14 65 28EDC Landbrug Poul Erik Bech

EDC Landbrug Poul Erik Bech

Ringstedgade 28, 4700 Næstved

199@edc.dk58 58 77 09

Sol og vind over Danmark: Nogle udviklere lover guld og grønne skove ved opførelse af solceller

Der er megen hype om solceller, vindmøller og alternative an­ven­del­ses­for­mer på landbrugsjord, hvor landmanden fx med det helt rigtige sol­cel­le­pro­jekt kan få pengene hjem 3-4 gange mere end ved bort­for­pagt­ning eller traditionel landbrugsdrift. Det skaber naturligvis interesse, men også en række useriøse spillere i markedet, som ofte lover for meget. Landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, Frank Poll, anbefaler, at landmanden finder en seriøs partner.

  • Landbrug
  • LandbrugFokus
  • Bæredygtighed
Læs artikel

Vær­di­an­sæt­tel­se af fast ejendom: ”De foreløbige ejen­doms­vur­de­rin­ger fylder hos land­brugs­kun­der­ne”

Reglerne om at værdiansætte fast ejendom ved ge­ne­ra­tions­skif­ter/fa­mi­lie­over­dra­gel­ser/dødsboer kan være vanskelige at gennemskue. Et af de væsentlige forhold er, hvilken vurdering der er på over­dra­gel­ses­tids­punk­tet: Er der en ny ejen­doms­vur­de­ring efter Ejen­doms­vur­de­rings­lo­ven, der svarer nogenlunde til handelsværdien? Eller er seneste ejen­doms­vur­de­ring foretaget efter de ’gamle’ regler i Vur­de­rings­lo­ven, som formentlig er væsentligt lavere end handelsværdien i dag. Og hvad betyder de foreløbige ejen­doms­vur­de­rin­ger for fremtiden?

  • LandbrugFokus
  • Landbrug
  • Vurdering
Læs artikel

Jordpriser, ejen­doms­vur­de­rin­ger og nye kategorier i landbruget

Vi ser nærmere på en række forhold om jordpriser, nye midlertidige ejen­doms­vur­de­rin­ger, udlån, renteudgifter, gæld og om­ka­te­go­ri­se­rin­ger fra land­brugs­e­jen­dom til ejerbolig. Vi bringer også en liste over de 15 største ejen­doms­hand­ler på land­brugs­e­jen­dom­me i fri handel. Har du spørgsmål, eller ønsker du at få vurderet eller sætte din land­brugs­e­jen­dom til salg, kontakt landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, Frank Poll, som vil se nærmere på dine muligheder. Det er ofte en god ide at være ude i god tid med frem­tids­pla­ner­ne.

    Læs artikel