I Høje-Taastrup kommune er der således næsten sket en fordobling i udbuddet af boliger til salg på bare halvandet år, mens man i kommuner som Billund, Fanø og Tønder derimod har mindre at vælge imellem. Generelt er udbuddet steget mest i dyre områder, mens det falder eller stiger kun svagt i de billigere kommuner.

Flere boliger til salg
"
Når der kommer flere boliger til salg over en kort periode, er det almindeligvis udtryk for, at priserne er så høje, at flere vælger at sætte til salg på toppen, samtidig med at det er blevet lidt sværere at finde en køber," siger kom­mu­ni­ka­tions­chef i EDC Jan Nordmann. "Det forklarer netop hvorfor udbuddet stiger mest i de dyreste områder omkring hovedstaden og til dels også i Århus og Aalborg."

I en ring omkring København er udbuddet derimod faldet det seneste år. Det gælder i Allerød, Egedal, Hvidovre og Albertslund kommuner: "Når priserne i København og på Frederiksberg er steget voldsomt, får det flere til at søge mod kommuner, der stadig er i pendlerafstand til byen, og hvor priserne er mere moderate. Dermed bliver der solgt flere boliger i pend­ler­kom­mu­ner­ne og udbuddet falder," siger Jan Nordmann.

Salg i størst fremgang
Især i Syd- og Sønderjylland finder man kommuner med direkte faldende eller kun let stigende udbud. Netop denne del af landet har mærket mindst til stigende boligpriser, og det betyder nu, at det er her salget har været i størst fremgang det seneste år. Stigende salg medfører naturligt nok faldende udbud.

"For køberne i ho­ved­stads­om­rå­det er det ganske attraktivt at have lidt flere muligheder at vælge imellem, især efter en periode med et boligmarked på grænsen til overophedning. Faktisk har hver anden af de aktuelle boligkøbere oplevet, at en interessant bolig blev solgt for næsen af dem og til anden side. I den situation er det rart, at der altid er gode alternativer," mener Jan Nordmann.