Flere skuffesager - men de sælger dårligere
Andelen af boligsælgere, der vælger at sælge som et såkaldt skuffesalg, er stigende og er reelt fordoblet over en periode på fem år. Især det seneste år har flere valgt salgsformen, hvor boligen ikke annonceres, men kun sælges via mæglerens køberkartotek og mæglerens daglige kontakt med boligkøbere.
Den generelt stigende andel af skuffesager er i høj grad en følge af det boomende boligmarked: "I et marked som det nuværende, hvor der er rift om ejendommene, og hvor mange boliger sælges på første fremvisning, er det ikke så overraskende, at flere sælgere vælger skuffesalg som salgsmetode, idet man så kan spare lidt omkostninger til avisannoncer og anden markedsføring," siger Jan Nordmann, som er kommunikationschef hos EDC.
Motivet for at vælge skuffesalg er ikke altid at spare omkostninger til markedsføring: "Der kan være mange gode grunde til at ønske diskretion omkring sit boligsalg, og grunde som slet ikke har med økonomi at gøre. Det har vi naturligvis fuld forståelse for. Men er motivet udelukkende økonomi, bør sælger tage med i betragtningen, at det i sidste ende kan vise sig at være en mindre fordelagtig løsning."
Tallene viser nemlig også, at skuffesagerne udgør en større andel af det, der kommer til salg (kommissioner), end af det, der bliver solgt. Det er ifølge Jan Nordmann et udtryk for, at skuffesagerne ikke sælger helt så godt som de øvrige sager.
I et marked, hvor næsten hver femte sag billedligt talt befinder sig i mæglerens skuffe, stilles der særligt store krav til boligkøberne: "Som køber skal man være oppe på tæerne for at følge med. Alle kanaler skal i brug, ikke mindst kontakt til ejendomsmægleren, der dels kan have nogle sager i skuffen, men som også ved, hvad der er på vej ind af nye sager."