Eneste større sommerhuskommune på top 10 over flest helårsbeboede er Frederikssund, hvor 21 pct. af de godt 6.200 sommerhuse er helårsbeboet.
I den modsatte ende af listen finder vi flere af de store jyske sommerhuskommuner - helt typisk eksempelvis Ringkjøbing-Skjern og Varde kommuner, begge med en andel på 3 pct. helårsbeboede. Også en række storbykommuner befinder sig i denne ende af listen, bl.a. København, der - statistisk set - har mere end 6.800 sommerhuse, hvoraf godt 100 er helårsbeboet: "Der er dog tale om haveforeningshuse og kolonihaver, hvor helårsbeboelse almindeligvis slet ikke er tilladt. Der er således mere tale om et statistisk fænomen end om helsårsbeboede sommerhuse," siger Jan Nordmann.
Når man ser bort fra de atypiske kommuneforhold, der gør sig gældende flere steder, viser det sig klart, at andelen af helårsbeboelse er størst i kommuner i nærheden af større byer: "Det er helt i tråd med, hvad vi ser i vores mæglerbutikker," siger EDC-kommunikationschefen. "Når man har muligheden for at bruge sommerhuset til helårsbeboelse, er interessen størst i de områder, hvor man er relativt nær storbyens muligheder og tilbud. Også nærhed til familie, indkøb, lægehuse og offentlig transport er afgørende for pensionister, der vil bo i sommerhuset hele året. Omvendt er sommerhuskøb i de vestjyske sommerhusområder ofte forbundet med muligheden for udlejning, så her er andelen af helårsbeboede huse lav."
Danmarks største sommerhuskommune er Odsherred med 23.700 sommerhuse. Her er 9 pct. beboet året rundt.