Ved at acceptere en cykeltur på nogle få km og en transporttid på under 30 minutter kan en ejer­lej­lig­heds­kø­ber spare mere end 1,9 mio. - eller få flere kvadratmeter for de samme penge. Og hvad der er sparet, er som bekendt tjent. De seneste års boligfest er nu ebbet ud, men det ændrer ikke på, at fordelene ved at rykke en kort cykeltur væk fortsat er store.

"Mange unge drømmer om at bo i byen og være tæt på alle de tilbud, der findes der. Men det lidt roligere miljø uden for bykernen ser mange også som en fordel, og her kan man få flere eller bedre kvadratmeter - eller opnå en solid besparelse," siger EDC's kom­mu­ni­ka­tions­chef Jan Nordmann.

Mest at tjene i København
Der er ca. 7 kilometer mellem Rådhuspladsen i København og Rødovre, hvor den gennemsnitlige kva­drat­me­ter­pris for en ejerlejlighed i øjeblikket er ca. 34.500 kr. Til sammenligning ligger kva­drat­me­ter­pri­sen i Københavns centrum på ca. 66.200 kr. i gennemsnit. Det er altså muligt at spare omkring 1,9 mio. ved at rykke blot nogle få kilometer uden for byen - eller få en dobbelt så stor lejlighed for de samme penge.

Skal man studere i Aarhus, er der 1,2 mio. kr. at spare ved at rykke til Viby, som ligger 6 km fra centrum. Ligger uddannelsen i Odense, er der knapt 455.000 kr. at spare ved at rykke fra centrum og ud til Odense SV, hvor det også er muligt at finde en større lejlighed til samme pris.

Også i Aalborg er det muligt at spare omkring 312.000 kr. ved at finde en lejlighed nord for Limfjorden, nærmere bestemt i Nørresundby, frem for centrum af Aalborg.

"Selvfølgelig får man ikke de samme omgivelser og miljø ved at rykke lidt uden for centrum, men det er en god ide lige at tage en tur omkring forstæderne og overveje, om det ikke er værd at spare et betragteligt beløb eller at få en bedre lejlighed for de samme penge," siger Jan Nordmann. "Rent in­ve­ste­rings­mæs­sigt tror jeg også, at sand­syn­lig­he­den for faldende priser er størst i centrum, for det er også her, at vi de seneste år har set de største stigninger. Der er ganske enkelt lidt ”blød bund” under markedet i centrum. Desuden afventer vi fortsat de nye vurderinger, som forventeligt fra 2024 vil betyde stigende boligskatter i centrum af København og til en vis grad også centrum af Århus. Det kommer ikke i samme omfang til at ramme bare nogle få kilometer uden for bykernen."